Astronomové slavili na Nový rok dvojnásob. Zemi zasáhl asteroid, o kterém věděli

asteroid, ilustrační foto

asteroid, ilustrační foto Zdroj: bellenews.com

Země oslavila začátek Nového roku vlastním ohňostrojem – exlozí o síle 500 tun TNT. Roli obrovské rachejtle, která vybouchla nad Atlantickým oceánem v pět hodin ráno středoevropského času, si vzal na starosti dva až tři metry velký asteroid „2014AA“. Stal se tak zároveň prvním asteroidem, který astronomové v letošním roce objevili.

Pozorování však netrvalo dlouho – uběhlo pouhých 21 hodin, než asteroid „dorazil“ na novoroční party na Zemi a explodoval v atmosféře. „Výbuch nenapáchal žádné škody,“ uvedl Don Yeomans z americké NASA.

„Asteroidy o podobné velikosti jako 2014AA zasáhnou Zemi několikrát do roka, není proto třeba se jakkoli děsit,“ uvádí NASA na svém webu. Zajímavější však je, že novoroční výbuch byl teprve druhým případem v historii, kdy astronomové vůbec zaznamenali takovýto objekt mířící do atmosféry. První pozorování se uskutečnilo v roce 2008 nad africkým Súdánem. Z asteroidu 2008TC3 tehdy výzkumníci našli více než 600 jako pěst velkých meteoritů v Núbijské poušti.

První asteroid roku 2014 si lze prohlédnout ZDE na webu NASA

Na triangulaci přesného místa novoročního výbuchu se podílela Organizace smlouvy o všeobecném zákazu jaderných zkoušek (CNTBTO) a její infrazvuková detekční zařízení napříč Atlantikem. Ta dříve sloužila pro detekci výbuchů a kontrolu dodržování všeobecného zákazu jaderných testů. Tato zařízení jako jediná na světě jsou schopná detekovat tlakové změny v atmosféře poté, co do ní vstoupí a případně exploduje cizí předmět.