Atol chce do dalších měst

Tři roky je firma Atol terčem ostré kritiky. Teď změnila název i sídlo a chystá se do dalších měst.

Nejkritizovanější součást veřejného života v Hradci – parkovací systém soukromé společnosti Atol – čekají změny. Vedení firmy udělalo necelé dva měsíce před volbami tlustou čáru za minulostí. Firma se nově jmenuje ISP a centrálu stěhuje do Prahy. V Hradci mezitím hledá další místa pro parkování.

„Změna jména a sídla firmy završují určitou fázi života společnosti a znamenají nový začátek,“ řekl šéf ISP Dušan Čížek. V Hradci teď řeší správce parkovišť a radnice problém, kam s auty z parkoviště Koruna. Plocha s pěti sty místy je klíčová pro centrum i Pražské Předměstí a časem se promění ve staveniště obchodního domu. A náhrada stále chybí.

„Je to velký problém. Místa budou chybět a žádné řešení nemáme,“ připustil Čížek. Další parkovací místa mají vzniknout na několika místech. Firma chystá záchytné parkoviště pro 400 aut v Labské kotlině. Zároveň hledá možnosti, kde postavit další dva parkovací domy, které by ulevily situaci v okolí třídy Karla IV. a Ulrichova náměstí. V úvahu přichází podzemní garáže pod Ulrichovým náměstím a u Novákových garáží.

Systém parkování v Hradci Králové zřejmě spolurozhodne blížící se komunální volby. Kritika spolupráce města a soukromé společnosti Atol, která se od minulého týdne jmenuje ISP, patří k základnímu vybavení politických uskupení, která se o místa v zastupitelstvu utkají.

A nepřímo se připojila i dlouhodobě nejsilnější strana ve vedení města, ODS, když její lídr a náměstkyně primátora Pavla Finfrlová připustila, že je možné s firmou jednat o úpravě či zrušení koncesní smlouvy.

„Jsem překvapen, že představitelé města hovoří o vypovězení smlouvy, protože ji sami podepisovali nebo jako zastupitelé schvalovali,“ řekl šéf ISP Dušan Čížek a dodal, že vypovězení smlouvy by znamenalo vypořádání, které by město přišlo na zhruba 200 milionů korun.

„Do systému jsme investovali 145 milionů korun. Pokud je nezaplatí samotný systém, musí je zaplatit někdo jiný. Souvisí s tím i další náklady,“ řekl Dušan Čížek.

Firma se chystá na expanzi do dalších měst v Česku a na Slovensku.

„Jednotný název ISP zjednoduší komunikaci a partnerům pomůže v orientaci,“ řekl obchodní ředitel firmy Pavel Řezáč.

Správce parkovišť nyní chystá záchytnou plochu v Labské kotlině a připravuje stavbu podzemních garáží v centru města.