Aukro.cz koupili čeští investoři, zakladatel Liška získal 50procentní podíl

Václav Liška, Aukro.cz, CEO

Václav Liška, Aukro.cz, CEO

vizuál nové kampaně Aukro
aukrocity
3
Fotogalerie

Jihoafrická společnost Naspers prodala největší český obchodní portál Aukro.cz českým investorům. Novými vlastníky jsou zakladatel portálu Václav Liška a společnosti Agora Development a BDO Advisory.

Liška získal 50procentní podíl v Aukru. Čtvrtinový podíl má společnost BDO Advisory. Podíl 25 procent koupila společnost Agora Development, která se svými sesterskými společnostmi působí na českém a slovenském trhu, kde zastupuje řadu výrobců z oblasti spotřební elektroniky.

"Není důvod měnit to, kvůli čemu na Aukro lidé chodí. Soustředit se nyní budeme především na to, aby Aukro.cz bylo co nejpřívětivější pro uživatele," uvedl Liška.

Liška v roce 2003 stál u zrodu Aukra a také jej šest let řídil. Od roku 2009 v rámci Allegro Group a Naspers řídil obchodní aktivity v regionu střední a východní Evropy. Poslední tři roky pro Naspers řídil segment srovnávačů cen v ČR, Polsku, Maďarsku, Rumunsku, Bulharsku a Turecku. Liška působením v Aukru opouští svoji pozici v Naspers.

Za sebou bude mít Liška poradenskou společnost BDO Advisory, jejíž partneři Petr Kymlička a Radovan Hauk prostřednictvím firmy Equity Partners koupí části Aukra rozšíří své investice v oblasti e-commerce.

"Vnímáme Aukro jako velmi silnou značku s tradicí a nedokážeme si představit lepší volbu pro vedení firmy, než Václava Lišku. Ten v sobě spojuje perfektní vnitřní znalost Aukra a bohaté zkušenosti z působení v mezinárodních technologických firmách," uvedl Kymlička.

Aukro.cz nyní registruje 3,8 milionu uživatelů a ročně zprostředkuje transakce za několik miliard korun.

Vizitka obchodního portálu Aukro.cz, který od jihoafrické firmy Naspers koupili čeští investoři, zakladatel portálu Václav Liška a společnosti Agora Development a BDO Advisory:

- Aukro.cz vzniklo v srpnu 2003 a českému trhu obchodních portálů dominuje. Podporuje aukce i prodej a nákup za pevné ceny. V aukcích se nejčastěji nakupují starožitnosti a sběratelské kousky, za pevné ceny pak vybavení pro dům a zahradu.

 - V roce 2011 se Aukro.cz stalo členem skupiny Allegro Group CZ (součásti polské skupiny Allegro), která spadala do skupiny globální technologické korporace Naspers. Jihoafrická Naspers prodej polského portálu Allegro oznámila minulý týden.

 - Na Aukru.cz se prodá průměrně 23 položek za minutu a více než 12 milionů za rok. Největším konkurentem portálu v ČR je server eBay a další aukční servery jako iKup.cz nebo odklep.cz.

 - V roce 2013 přesáhl počet registrovaných zákazníků Aukra.cz hranici tří milionů, do té doby na portálu Češi utratili 24 miliard korun. V současnosti má Aukro.cz přes 3,8 zákazníků. Ročně portál zprostředkuje transakce za několik miliard korun.

 - Liška (36), který stál v roce 2003 u zrodu firmy a také ji šest let řídil, získal v Aukru.cz 50procentní podíl. Čtvrtinový podíl získala společnost BDO Advisory a 25 procent Agora Development. Od roku 2009 Liška, absolvent Univerzity Tomáše Bati, v rámci Allegro Group a Naspers řídil obchodní aktivity v regionu střední a východní Evropy.