Auta na stlačený plyn budou moci do podzemních garáží

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ppas.cz

Automobily poháněné stlačeným zemním plynem (CNG) budou smět od 27. září parkovat ve veřejných podzemních garážích. K tomuto datu vstoupí v platnost novela vyhlášky o technických podmínkách požární ochrany staveb, která to dosud zakazovala. Informovala o tom Česká plynárenská unie (ČPU).

„Lidé ocení možnost parkování se svými CNG vozy ve všech garážích a velká obchodní centra, kam zatím tyto vozy nesměly, získají další zákazníky,“ uvedla ke změně manažerka ČPU Markéta Schauhuberová.

Parkování aut na CNG je ale podmíněno souhlasem majitelů garáží, které musí splňovat vyhláškou dané technické normy. Znamená to například dostatečné odvětrávání prostor parkoviště a vybavení detektory úniku plynu. „Pokud takové zabezpečení některá stávající garáž dosud nemá, toto dovybavení nestojí majitele více než pár desítek tisíc korun,“ dodala Schauhuberová.

Podle ČPU v Česku na zemní plyn jezdí přes tři tisíce vozidel a jejich počet každoročně roste o 20 až 25 procent. K dalšímu rozvoji dopravy na CNG by podle ČPU mělo přispět právě povolení parkovat v garážích.

„V současné době si můžete vybrat z nabídky více než 30 druhů sériově vyráběných osobních a užitkových CNG vozidel. Podle poslední celosvětové statistiky jezdí již 13 milionů CNG vozidel,“ podotkla Schauhuberová.

Podle Mezinárodní asociace vozidel na zemní plyn (IANGV) se díky rostoucímu zájmu o alternativní paliva v průběhu následujících deseti let na silnicích objeví dalších více než 50 milionů aut poháněných stlačeným zemním plynem. Do roku 2020 by auta na zemní plyn mohla představovat zhruba devět procent všech vozidel na světě.