Autonomní vůz Googlu zastavila policie. Jel moc pomalu a blokoval provoz

Autonomní vůz Googlu zastavila policie. Jel moc pomalu a blokoval provoz

Autonomní vůz Googlu zastavila policie. Jel moc pomalu a blokoval provoz

Vždycky, když se obsáhleji věnujeme problematice vozů schopných samostatné nebo chcete-li autonomní jízdy, dostaneme se k tomu, že jejich největším problémem je přílišná opatrnost a absence zdravé dávky asertivity, bez které se řidič v běžném hustém provozu neobejde.

Na to teď doplatil autonomní prototyp společnosti Google. Motohlídka kalifornské policie si všimla kolony aut táhnoucí se za vozem, který jede příliš pomalu. V zóně s omezením na 56 km/h se vůz pohyboval rychlostí jen 39 km/h. Policista si všiml, že se jedná o autonomní vůz Googlu, přesto se ho rozhodl zastavit.

Google k incidentu vydal prohlášení, že se policista zajímal spíše o auto jako takové a chtěl vědět, proč jede tak pomalu. Google tvrdí, že jeho autonomní vozy (vždy mají na palubě operátora, neboť termín „řidič“ už se moc nehodí) jsou z bezpečnostních důvodů omezeny na maximální rychlost 24 mil za hodinu (39 km/h), protože nechce, aby se „děsivě hnaly ulicemi“.

To nám trochu připomíná právě ten typ řidičů, o kterých doufáme, že houfně přesednou do autonomních vozů. Jsou to ti jedinci, kteří ze zásady jezdí nějakých 20 km/h pod zákonným limitem a zatímco kolem sebe šíří apokalypsu, budou vám tvrdit, že jezdí už třicet pět let pomalu a bezpečně bez nehody a že jsou všichni ostatní piráti.

Článek vyšel na webu Autorevue.cz