Autor bitcoinu odhalil identitu: je jím australský podnikatel Craig Wright

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Zach Copley via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Tvůrcem kybernetické měny bitcoin je australský podnikatel Craig Wright. Uvedl to Wright v rozhovoru pro BBC a poskytl i důkazy, které jeho tvrzení potvrzují. Tímto přiznáním končí dlouhé roky spekulací o tom, kdo s originálním nápadem digitálního peněžního systému přišel. Doposud tvůrce vystupoval pod jménem Satoši Nakamoto.

Podle BBC Wright poskytl technické důkazy, které potvrzují jeho tvrzení. Použil mince, o kterých se ví, že je vlastní pouze tvůrce bitcoinu. Také hlavní členové komunity kolem bitcoinu a hlavní vývojový tým tvrzení potvrdili.

Wright odhalil svou totožnost třem mediálním organizacím, kromě BBC je to The Economist a GQ. Týdeník The Economist však tvrzení Wrighta plně nepřesvědčilo. „Náš závěr je, že pan Wright by mohl být pan Nakamoto, ale že důležité otázky stále zůstávají,“ uvádí list. „Ve skutečnosti nemůže být nikdy možné nade vší pochybnost prokázat, kdo skutečně vytvořil bitcoin.“

Zveřejněním své identity Wright doufá, že ukončí spekulace tisku o totožnosti Satoši Nakamoty. Mnoho médií již dlouhou dobu hledá tvůrce kryptoměny a za možné autory již média označila množství různých lidí.

Australský podnikatel Craig WrightAustralský podnikatel Craig Wright | CC0 via Wikimedia CommonsAustralský podnikatel Craig Wright, zdroj: CC0 via Wikimedia Commons

V prosinci 2015 dva časopisy, Wired a Gizmodo, jmenovaly Wrighta jako kandidáta, když obdržely dokumenty, které mu zřejmě byly odcizeny a odhalovaly jeho vztah k projektu. Brzy po této události australské úřady prohledaly Wrightův dům. Daňový úřad však uvedl, že razie byla spojená s dlouhodobým vyšetřováním plateb daní.

Odborníci na bitcoin uvádějí, že odhalení skutečné identity Satošiho Nakamota by mohlo být pro odvětví významné. Prokázaný zakladatel by na jedné straně mohl ovlivňovat budoucnost bitcoinu a také vlastní dostatek bitcoinů, aby mohl ovlivňovat jejich cenu.

Postupné ražení bitcoinů

Bitcoin byl vytvořen v roce 2009. Měna je navržena tak, aby ji nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem. Ten je naprogramován tak, aby uvolňoval nové mince stabilním tempem, které se ale postupně zpomaluje. Počet mincí v oběhu bude konečný, celkem jich má být vytvořeno 21 milionů. V roce 2033 jich má být v oběhu 99 procent a poslední se mají dostat do oběhu kolem roku 2140.

V současnosti je bitcoin přijímán k placení za širokou škálu zboží a služeb na různých místech. V oběhu je nyní kolem 15,5 milionu bitcoinů, Hodnota jednoho je nyní zhruba 449 dolarů, tedy 10 600 korun. Předpokládá se, že jeho tvůrce nashromáždil asi jeden milion bitcoinů, tedy při současném kurzu zhruba 450 milionů dolarů.

Bitcoin je nejznámější ze zhruba 200 počítačově vytvořených měn. Kurz bitcoinu je však vysoce nestabilní a podléhá extrémním výkyvům. Důvodem je i to, že bitcoin není všeobecně uznávanou a přijímanou měnou a pohyby jeho hodnoty ukazují, že je považován spíše za vysoce spekulativní investici. Kritici měny bitcoin často upozorňují na její zneužití pro praní špinavých peněz.