Až Kafka skončí, budu mít šanci

Florbalový brankář Lukáš Bábíček se chystá na první zápas za mužskou reprezentaci.

Když před časem začal Lukáš Bábíček dostávat SMS zprávy s gratulacemi, nevěděl proč. „Dozvěděl jsem se to snad jako poslední, nevěděl jsem, k čemu mi všichni blahopřejí. Nemohl jsem uvěřit tomu, že jsem se dostal do reprezentace,“ vypráví s úsměvem třiadvacetiletý Bábíček. S národním týmem si 22. až 24. dubna zahraje na Euro Floorball Tour ve Švédsku.

Vy jste fakt pozvánku do reprezentace vůbec nečekal?

Teď rozhodně ne, protože jede na zápasy poměrně omlazený tým. Proto je to pro mě takové překvapení. Jsem ale moc rád, že jsem se do výběru dostal. Bohužel z Brna už nejede nikdo. Spousta kluků od nás by si to přitom určitě zasloužila.

Ve kterém utkání byste rád chytal?

Se Švédskem je to vždy prestižní, Finové jsou mistři světa, Švýcaři jsou zase na naší úrovni. Každé utkání má něco do sebe.

Jakou cítíte šanci, že se v reprezentaci udržíte?

Tomáš Kafka s Davidem Rytychem jsou gólmani, kteří si po úspěšném mistrovství světa vybudovali silnou pozici. Teď dostal Kafka volno, takže pojedu s Rytychem já. Uvidíme, jak dlouho bude Kafka pokračovat. Už je to třicátník, takže záleží, kolik toho chce ještě odchytat. Po jeho případném odchodu bych měl větší šanci. Ale třeba bude chytat déle než já. Pokud neskloubím florbal s prací, bude muset jít sport stranou.

Třeba Rytych letos chytal opět ve Finsku, vy jste v minulosti mluvil o Švýcarsku.

O Švýcarsku jsem přemýšlel. Musela by ale přijít tak dobrá nabídka, abych v Česku skončil se všemi závazky. Musel bych tam mít práci, stejně jako moje přítelkyně.

Letos jste s brněnskými Buldoky opět vypadli ve čtvrtfinále play-off. Není to pro Brno už typické?

Je. Ale třeba fotbalisté Realu Madrid se v minulosti nedostali přes osmifinále Ligy mistrů myslím také šest let. Ve čtvrtfinále vždy dostaneme silného soupeře. Teď to byly Vítkovice. Vyhráli jsme dva zápasy, ale jeden nám kontumovali. Pak už byl soupeř lepší, postoupil zaslouženě.