Až naprší a uschne. Festival Jeden svět upozorňuje na klimatickou krizi nejen ve filmu

Zdroj: Shutterstock

Vysychající řeky, vyprahlá pole, prázdné studny. Klimatická změna se začíná dotýkat i našeho okolí. Projevy environmentální krize v kontextu místní krajiny a role člověka v ní bude řešit i letošní 22. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Ten začíná dnes večer v Praze.

Klimatická témata

Jeho letošní motto „Až naprší a uschne“ vystihuje jednu z podstat klimatické změny – krajina v důsledku narůstajících teplot a špatného hospodaření neudrží vodu. „Filmy (nejen) o klimatické krizi chceme ukázat globální rozměr celého problému, a především se zaměřit na jeho dopady na lokální úrovni,“ vysvětluje ředitel festivalu Ondřej Kamenický. Jeden svět promítne 133 dokumentů ze 60 zemí a přiveze více než 130 filmových hostů.

Ekologickým tématům se festival věnuje takřka od svého založení, poslední tři roky mají filmy s touto tematikou své místo v kategorii Zemětaje. Mimo tu festival obsáhne i každoroční tři soutěžní kategorie (Česká soutěž, Mezinárodní soutěž a Máte právo vědět) a dalších třináct tematických kategorií. Mimo osm pražských kin se návštěvníci festivalu mohou vypravit i do Centra současného umění DOX v pražských Holešovicích. Zde budou probíhat prohlídky virtuálních realit, jejichž program je celý zaměřen na ekologii a přírodu. Celkovou atmosféru bude dokreslovat speciální přírodní instalace.

Jeden svět

I česká tvorba má zastoupení

O nejlepší dokument v České soutěži bude usilovat celkem jedenáct filmů, z toho pět ve světové premiéře. Mezi ně patří snímek Apoleny Rychlíkové Češi jsou výborní houbaři, který okem mimozemské sondy sleduje klimatické změny v Česku. Klimatickou změnou a emocemi, které vyvolává převážně u žen, se zabývá v dokumentu Žal žen režisérka Andrea Culková. S českými filmy se vydáme i za hranice naší země. S musherkou Janou a jejím psím spřežením se ve filmu Lindy Kallistové Jablonské Psí láska podíváme na nejdelší závod v Evropě Finnmarksløpet a díky filmu Anji Sauvé Clubb Nomád ve městě pak do Mongolska. Celkem festival letos uvede 27 filmů v exkluzivní premiéře.

Jeden svět

Mimo to se na Jeden svět potřetí vrátí také program speciálních debat nazvaný Mluvící kino. Ten přiveze do Prahy odborníky z různých oblastí, kteří přednáškou doprovodí projekce vybraných filmů. Například bývalá ministryně zahraničí Švédska Margot Wallström promluví o tom, Jaká je a jaká by měla být role žen v politice.

Přijďte i vy!

Ani letošní ročník není výjimkou a festival Jeden svět je opravdu pro všechny. Jeho tvůrci usilují o přístupnost filmů a doprovodného programu pro co nejširší spektrum diváků, včetně lidí s postižením. To vše podrobněji a mnohem víc na oficiálních webových stránkách festivalu www.jedensvet.cz.

Filmový festival oznámil přerušení projekcí do odvolání.