Babička a vnuk se shodli: vánoční stromy jsou přezdobené

Vánoční trhy v centru Prahy si vysloužily chválu i kritiku. Sedmičku na nich doprovázel jedenáctiletý Matyáš a jeho babička.

S houstnoucí tmou se na Staroměstském náměstí vyrojí záplava blikajících světel.

„Jé,“ obdivně vypískne asi čtyřletá holčička při pohledu na mohutný vánoční strom, vylepšený efektní iluzí padajících hvězd. Irena Knestlová, která se proplétá mezi stánky s jedenáctiletým vnukem, má ovšem jiný názor.

„Je přesvícený. Stromeček má být víc zelený, viď?“ říká vnukovi. „Je fakt přeplácanej,“ podpoří babiččin vkus páťák Matyáš.

Oba zkušení návštěvníci vánočních trhů souhlasili, že týdeník Sedmička provedou třemi místy v centru Prahy. A podělí se o svůj subjektivní pohled.

Víte kdy je Den prarodičů? >>>

Příliš hluku kazí kouzlo Vánoc

Na pódiu právě kmitají dvě děvčátka v rychlém tempu diskotance. Osmiletá Marie a devítiletá Zuzana vzápětí sklízejí aplaus, naši průvodci však reagují zdrženlivě.

„Na mě je tady moc hluku, kazí to vánoční atmosféru,“ podotýká žena.

Matyáš babičku zatahá za ruku a hrne se k ohradě, v níž se v obležení dětí nalézá bílý poník a černý osel. Nápis na ceduli vybízí návštěvníky, aby v zájmu zvířecího zdraví používali jen krmivo z připravených nádob. Za dávku granulí zájemci zaplatí dvacetikorunu. Chlapec dění se zájmem pozoruje.

Žaludky malých krmičů nikdo nehlídá

Dav nezletilých krmičů připravuje žaludkům zvířat zatěžkávací zkoušku. Zato dětské žaludky nikdo nehlídá. Příležitostí k jejich zkažení je všude kolem dost – sekaný turecký med, perníkoví Mikulášové, gumové figurky.

„Já mám nejradši trdelník,“ lakonicky praví Matyáš, který výřečností zrovna nevyniká, takže zaskakuje babička.

„Atmosféra Staroměstského náměstí je ale nenahraditelná. Teď už se může před Prahou schovat i taková Vídeň,“ vyslovuje Irena Knestlová první pochvalu.

Strom na Václaváku dvojici nezaujal

Na Václavském náměstí to od průvodců Sedmičky nejdříve opět schytá vánoční strom. S rozsvícenou prodejnou oděvů New Yorker v pozadí se poezie nejkrásnějších svátků v roce kouzlí ztuha.

„Vůbec se nepodobá smrku, vždyť je to kužel,“ nemilosrdně hodnotí Matyáš.

Bez povšimnutí míjí stánek s dobrotami i s voňavými Františky za dvacetikorunu. V jednu chvíli chlapce zaujmou svítící rohy čerta. To proto, že má doma masku Mikuláše a hodlá vyrazit do ulic se spolužačkami přestrojenými za čerta a anděla. Pak ale školák uzná, že svítící rohy jsou pro mrňata.
Jeho babička se dívá ke stánku s tradičním moravským punčem a s přehledem porovnává. „Vidíte, tady a na Staroměstském mají dvě deci za pětačtyřicet korun. To na Míráku dostanete punč jen za pětatřicet. A výtečně chutná,“ říká.

Na náměstí se z reproduktoru právě linou vánoční koledy. Oběma průvodcům to přijde stylové. Živou hudbu i účinkující klidně oželí.

Domeček s hlavolamy Matyáše upoutal

Trhy na náměstí Míru se nesou v komornějším stylu a některé stánky jsou ještě zavřené. Matyášovi vadí, že je mezi nimi i domeček s nápisem Hlavolamy. Jako bystrý zvídavý chlapec by si hlavu zjevně lámal rád. Zavřený je i krámek s mnohoslibným nápisem Radůstky.

A skutečně, punč mají za pětatřicet a svařák dokonce za čtyřiatřicet korun. Také levněji než na dvou minulých místech.

Strom ve tvaru kužele na babičku s vnukem podle očekávání dojem neudělal. „Vánoce začaly být svátky komerce. Kde jsou ty časy, kdy na Staroměstském náměstí trhy lemoval plot ze zelených smrků,“ podotýká Irena Knestlová.

„Ale jinak celkem dobrý,“ velkoryse hodnotí procházku páťák Matyáš.