Badminton je hra spíše pro školáky

Jestli je v současnosti nějaký sport v Česku na vzestupu, tak je to určitě hra s opeřeným míčkem.

Na Kladensku je o badminton obrovský zájem. Čtyři kurty v klubu pod Kožovkou a dva v Buštěhradu jsou prakticky celý týden obsazené. Spolu s dospělými hráči mají v obou halách své hodiny i žáci. „Dítě, které rodič přivede na badminton, by mělo být minimálně šestileté. Mladší začátečníky může odradit, že se do míčku spíše netrefí, než trefí,“ uvádí profesionální trenérka Hana Procházková. Podle odborníků v počátku dítěti stačí, když badmintonový trénink absolvuje dvakrát týdně.
„Nováčkům dáváme většinou měsíc na rozkoukání. Poté buď pokračují, když je to baví, nebo odejdou,“ říká trenér BaC Dan Skrčený. Badminton, nejrychlejší raketový sport, rozvíjí v dětech kromě postřehu také obratnost, vytrvalost a pohyblivost. Věk od deseti do dvanácti let je pak považován za nejlepší pro vývoj motorických dovedností. V tu dobu by už dítě mělo zvládat techniku hry. Vrchol sportovní kariéry mají badmintonisté mezi dvacátým pátým a dvacátým osmým rokem. Tedy zhruba po patnácti letech pravidelného tréninku.

Vhodný i pro děti s nadváhou

„Někoho může od badmintonu odradit, že je velmi náročný na koordinaci pohybu. První hodiny jsou proto zaměřeny na všestranný rozvoj pohybových schopností a správné držení rakety. Ovšem, když se dítě přihlásí na badminton až třeba v jedenácti letech, ale má základy z jiných míčových sportů, může i z něj vyrůst šikovný hráč,“ vysvětluje Procházková. Děti k hraní badmintonu potřebují trenky, tričko, tepláky a boty do haly. Nejdražší položkou je raketa. Pro začátečníky se dá koupit od 400 do 2000 korun. Míčky bývají v ceně kurzu. „Nevidím tu žádné větší překážky či omezení, není to kontaktní sport s rizikem úrazů. Je dokonce vhodný i pro děti s nadváhou,“ dodává Petr Lyer, primář dětského oddělení.

na Kladensku jsou dvě badmintonové školičky: www.sportcentrumstatek.cz a badminton-kladno.net
příspěvky: roční oddílový v BaC – 3 000 Kč, soukromý trenér ve Statku – 1200 Kč za měsíc
oblečení: trenýrky a triko 800 – 1200 Kč
boty: 500 – 1000 Kč
raketa: 400 – 2000 Kč
míčky: od 50 korun (v oddíle zdarma)