Baník Ostrava? To je dobrá adresa

Baník Ostrava mohutně posiluje před Evropskou ligou. Do Ostravy přišli zkušení i talentovaní fotbalisté.

Už devět posil získal před startem nové fotbalové sezony třetí tým loňské Gambrinus ligy Baník Ostrava. Jako první přišla do Ostravy pětice mladých Josef Hušbauer, Tomáš Pilík, Zdeněk Šmejkal, Tomáš Frejlach a Zdeněk Koukal. Ze sousedních Vítkovic získali Baníkovci zadarmo brankáře Tomáše Vaclíka a z Plzně svého odchovance brankáře Michala Daňka. Z Příbrami se do Ostravy stěhuje útočník Antonín Fantiš a ze Slavie zkušený Zdeněk Šenkeřík. „Když kluci začali postupně v Baníku trénovat, připadal jsem si, jako když jsem působil v Kataru. Tam jsem dostal fotky a podle nich jsem se učil poznávat jejich jména,“ usmíval se generální manažer Baníku Verner Lička.
Baník ulovil čtyři z devíti posil v Příbrami. Konkrétně Pilíka, Šmejkala, Hušbauera a Fantiše. „Je to pro nás výhoda. Známe se a všichni si můžeme pomáhat v novém městě,“ pověděl Šmejkal. Do Ostravy se po šestileté odmlce vrací i brankář Daněk, kterého se kdysi Ostrava zřekla. „Už se nemůžu dočkat, až poprvé nastoupím za Baník. Ve hře byla i Slavie, ale když se ozval Baník, neváhal jsem,“ řekl Daněk.
Pryč jsou tak časy, kdy vedení s obtížemi získávalo náhradu za prodané hráče. „Když jsem teď obvolával nové hráče a ptal se jich, jestli by nechtěli hrát v Ostravě, dostával jsem jednoznačnou odpověď. Bazaly jsou v současnosti pro hráče dobrá adresa,“ prohlásil Lička.

Gruzie? Kde to leží?

Baník jde především cestou nakupování mladých talentovaných fotbalistů. „Odešli dva klíčoví kluci, Mario Lička s Tomášem Mičolou, a když si vzpomenu, jak jsme v závěru loňské sezony přišli o některé hráče a nedokázali je nahradit, utvrdilo nás to v tom, že musíme nutně posílit,“ řekl trenér Baníku Miroslav Koubek. Ostravský klub hlavně posiluje, protože má podobné ambice jako loni. Tedy hrát o špici tabulky, a také nechce vyhořet v Evropské lize, ve které los Baníku přidělil ve druhém předkole gruzínský WIT Georgia Tbilisi. „Co to je za tým. To jméno jsem nikdy neslyšel,“ žertoval brankář Vít Baránek po losu. A pokračoval. „A kde ta Gruzie vlastně leží? Cože, tři tisíce kilometrů daleko? Tak to se proletíme,“ smál se Baránek. Soupeře ale v žádném případě nepodceňuje. „Nebude to určitě jednoduché. Navíc v týmu je tolik nových hráčů, že skutečně nevím, jestli se všichni sehrají. Za dobu, co hraji fotbal, nepamatuji, že by někdy přišlo tolik hráčů,“ sdělil gólman. Baránek I útočník Adam Varadi zvedá varovně prst. „Z Plzně se znám s Dimitrijem Tatanašvilim, a ten mi říkal, že to bude velký boj,“ upozornil Varadi.

Nejdřív Tbilisi

V těchto dnech jsou svěřenci Miroslava Koubka na herním soustředění v Rakousku, kde budou do 3. července. O dvanáct dní později pak Baník nastoupí ke svému prvnímu utkání sezony, kterým je zápas Evropské ligy v Gruzii. Odveta se na Bazalech bude hrát ve čtvrtek 22. července. Gambrinus liga pro Baník začíná 17. července zápasem v Příbrami. Doma se Ostravští představí o týden později proti Slavii.