Baník: postup je dlouhodobý cíl

Podzimními výsledky se Sokolov zařadil mezi adepty na první ligu. Chtějí v Sokolově opravdu postoupit?

Sedmadvacet bodů, páté místo v druholigové tabulce se ztrátou tří bodů na postupové druhé místo, které po podzimu okupuje Bohemians Praha.

Fotbalovému Sokolovu se podzim vydařil náramně. Až tak, že je na místě se ptát: co když na jaře ukousne Baník ze ztráty na absolutní špičku i zbytek?

„Musí se s námi počítat, ale před sezonou jsme si jasně řekli, že budeme hrát kolem pátého šestého místa. Na dostřel špičky. V zimě pak vyhodnotíme, co bude dál,“ prohlásil sokolovský trenér Radoslav Látal pár kol před koncem podzimní části druhé ligy.

K nečekaným úspěchům podle něj významně přispělo, že se v Sokolově podařilo vytvořit skvělou partu. „Z týmu je cítit velká síla. Mužstvo si sedlo, všechno šlape, jak má,“ uvedl trenér. To je mnohdy důležitější, než kdyby v kabině vedle sebe seděla jedna hvězda vedle druhé.

Ne, že by v Sokolově neměli výborné fotbalisty, ani letos tam ale soupisku nestavěli na první ligu. „Má svou kvalitu, ale tým je poskládaný jinak než pro první ligu. Ať už věkovým složením, tak obsazením jednotlivých postů,“ sdělil sportovní ředitel Vítězslav Hejret.

Sokolov letos body neztrácel ani v klíčových soubojích se špičkovými týmy tabulky, o ty nejdůležitější se však bude hrát až po zimní přestávce.

Máme na první ligu?

Pokud by Baník jarní zkoušku zvládl, musel by se zeptat vedení ligy, jestli klub ze západu Čech splňuje podmínky pro postup.

Na ligovém shromáždění už zaznělo, že by se v době úspor měla přehodnotit kritéria nutná pro vstup do ligy. I to by mohlo Sokolov výrazněji postrčit o patro výš. V Sokolově měl původně vyrůst nový stadion, teď se ale zdá, že by se do ligy mohlo jít i s tím starým. S určitými úpravami a nováčkovskou výjimkou.

„Buď se na první rok v lize vymůže, nebo se řekne: pravidla platí pro všechny stejně,“ líčí možnosti Hejret. Provozní záležitosti týkající se vyšší náročnosti první ligy by Baník dost možná zvládl stejně jako konkurenty v boji o udržení v nejvyšší soutěži: Žižkov, Slovácko nebo České Budějovice.

„Sokolov se pohybuje v popředí druhé ligy a určitě má prvoligovou kvalitu. Pokud by hrál v nejvyšší soutěži, byl by někde kolem desátého místa,“ vysekl Baníku poklonu veleúspěšný trenér Viktorie Plzeň Pavel Vrba po nedávném utkání domácího poháru. Úřadující mistr sice Sokolov porazil 3:1, to ale nevypovídá o tom, jestli má tým na první ligu. „Jedno pohárové utkání to neukáže,“ potvrdil i Hejret. To loni Sokolov v poháru pro změnu vyřadil jiného mistra OE pražskou Spartu. „Ale neznamená to ani, že bychom skončili v nejvyšší soutěži druzí,“ říká Hejret.

Postoupit do první ligy zůstává mezi dlouhodobými cíli klubu. Prvním z klíčů, které bránu do vybrané společnosti můžou otevřít, jsou sponzoři. Ti se ale k tomu, aby sáhli hlouběji do kapsy, v době krize staví zatím zdrženlivě.

Třeba je přesvědčí druholigové jaro. Nebo jarní výsledky přesvědčí Baník, že touha po lize není zas tak silná. To se ostatně už párkrát stalo.