Baníku mají pomoci změny

Fotbalový klub Baník Ostrava jedná o novém majiteli. Měl by se jím stát hokejista Pavel Kubina.

Doslova hororovou sezonu zatím prožívají fotbalisté Baníku Ostrava. Klub s obrovskou tradicí se potácí na dně tabulky a po podzimní části má slezský klenot na svém kontě pouhých deset bodů a je na čtrnáctém místě. Od sestupových míst ho dělí pouhé tři body. Nutno podotknout, že tam, kde se Baník momentálně nachází, je zaslouženě. Ostravští hráči byli od začátku sezony prakticky neškodní směrem dopředu a hra obrany vypadala, jako by se fotbalisté každý zápas viděli na hřišti poprvé.

Světlo do ostravské kabiny přinesli až zkušenější hráči. Útočník Václav Svěrkoš a stoper Benjamin Vomáčka, které ostravské vedení přivedlo v průběhu sezony.

Po jejich příchodu se hra Baníku krapet zvedla. „Jsem přesvědčen, že bez těchto hráčů bychom měli bodů daleko méně,“ myslí si trenér Baníku Pavel Malura.

Přes to všechno tým ze sestupových míst zatím nedokázali vyvést.

Ostravský klub prošel další výraznou obměnou kádru a příchozí hráči se ukazují opět jako špatný tah vedení. Před sezonou přišel na místo Reného Bolfa Slovák Jozef Adamík, ale po odehrání prvních čtyř utkání přišel o místo v sestavě a už se v základní sestavě neukázal. Teď se uvažuje o odchodu slovenského stopera. Na odchodu má být i někdejší talent Pavel Malchárek, který v Baníku na podzim hostoval a ostravský klub s ním údajně na jaro nepočítá. Na hřišti se často neukázali ani Armén Gevorg Badalyan nebo obránce Pavel Dreksa. Hodně nahlas se mluví i o odchodu zkušeného Zdeňka Šenkeříka.

Do Ostravy by se naopak mohl vrátit Tomáš Mičola, který s Baníkem v sezoně 2003/04 vybojoval mistrovský titul. V současnosti je hráčem francouzského Brestu, ve kterém se ale nedostává vůbec na hřiště. V letošním ročníku odehrál pouhých dvanáct minut. „Pokud bych se vrátil do Baníku, tak pouze na hostování. Chtěl bych pomoct Baníku se záchranou. Moc rád bych se vrátil kvůli fanouškům Baníku a kvůli jménu, jaké Baník nosí,“ prohlásil Mičola.

Velká rošáda

Zpackanou sezonu špatně nesou i horkokrevní fandové Baníku, kteří po celou podzimní část hlasitě dávali najevo svoji nespokojenost. Fanoušci si hlavně přáli, aby klubu jejich srdce nešéfoval současný majitel Tomáš Petera a aby se klub nestěhoval do Vítkovic, kam se musí v sezoně 2012/13 přesunout. První přání se jim možná vyplní. Současný boss klubu před několika dny jednal o koupi Baníku s hokejistou Pavlem Kubinou, který svoji náklonnost k Baníku nikdy netajil. Vstup do Baníku ale zatím nechtěl komentovat. „Nemám k tomu zatím co říct,“ řekl novinářům.

S Kubinovým vstupem do Baníku se rovněž mluví o tom, že by měl fotbalový klub převzít po Pavlu Malurovi bývalý reprezentant a hráč Baníku Radoslav Látal. Do toho všeho by měl údajně Marek Jankulovski oznámit konec kariéry a vrhnout se na funkcionařinu v ostravském klubu. Jasněji by mělo být začátkem ledna, kdy se ostravští fotbalisté sejdou k prvnímu společnému tréninku.

Druhé přání, aby se klub nestěhoval, ale zůstane nevyslyšeno. Baníku v současnosti už nepatří ani stadion Bazaly. Majitel Tomáš Petera jej prodal společnosti SMK Reality Invest. „Stadion jsme prodávali s těžkým srdcem, ovšem já jsem neviděl už jinou možnost. Dovedu si představit, že by jednou stát, město nebo nějaký silný partner dokázali na Bazalech postavit komplex obchodů se stadionem, kam by se Baník mohl jednoho dne vrátit,“ přeje si Petera.