Banky chtějí do cloudu. Brzdí je ale regulace

Budova České národní banky

Budova České národní banky Zdroj: Novak Tomas/Euro

Banky by rády více využívaly cloudové služby. Ty jim přinášejí flexibilitu i úspory. Za uložení dat i použití softwaru totiž zaplatí podle reálné potřeby a odpadnou jim vlastní investice do IT. Vyjednávání s poskytovateli cloudových služeb jsou ale složitá. Standardní řešení outsourcingu totiž kvůli regulaci, které banky podléhají, nestačí.

„Z naší zkušenosti je pro poskytovatele největší překážkou především otázka auditu a kontrol nastavení jejich systémů a fyzických kontrol zařízení, kde jsou data uložena,“ popsal Martin Bohuslav, Associate Partner advokátní kanceláře Ambruz & Dark Deloitte Legal. Řada argumentů poskytovatelů je přitom podle něj na místě, například kvůli reálné proveditelnosti fyzické kontroly.

Také regulátor, tedy Česká národní banka, potvrzuje, že takzvanému cloud computingu věnuje v poslední době zvýšenou pozornost. „Největší obtíž pro obezřetné využívání cloudových služeb spočívá v pochopení vzájemných rolí ze strany některých poskytovatelů a nepřenositelnosti odpovědnosti za outsourcované činnosti,“ uvedla mluvčí ČNB Kateřina Bartůšková.

Způsob řešení jde přitom podle Bohuslava hledat v zahraničí. Například v Nizozemsku schválila tamní národní banka významného poskytovatele cloudových služeb jako vhodného pro vymezené oblasti činností finančních institucí. Kvůli úsporám a efektivitě budou podle něho i české banky dál hledat řešení, jak cloudy ve větší míře využívat.

Banky v cloudu
Cloudové služby už několik let využívá třeba Česká spořitelna. „Cloudové řešení nám přináší flexibilitu a změnilo způsob financování z investičních nákladů na náklady podle spotřeby,“ vysvětlila mluvčí Veronika Exnerová. Banky v Česku mají zájem využívat služby spočívající jak ve virtuálním úložišti dat, tak i v používání softwaru umístěného v cloudu, například e-mailového klienta nebo kancelářského softwaru. V druhém případě poskytovatel cloudu zpřístupní softwarové aplikace umístěné na jeho serverech určeným uživatelům.