Barvy a pokrmy: na červenou zastaví i naše chuť k jídlu

Britské nemocnice používají červené podnosy v rámci programu boje proti podvýživě pacientů, ale možná si zvolily nejhorší možnou barvu. Vyplývá to ze studie, která se zaměřila na souvislost mezi odstínem jídelního servisu a potěšením z jídla, napsala agentura AFP.

Vědci z Oxfordské univerzity přispěli dalšími zjištěními k sílícímu množství důkazů, že barva, velikost, váha a tvar jídelního náčiní mají velký vliv na to, jak lidem chutná. Mezi to patří i skutečnost, že červená barva pomáhá snížit množství jídla, které člověk sní.

„Červená… by měla být používána k podávání pokrmů lidem, kteří potřebují snížit příjem potravy, ale určitě by neměla být používána pro ty, kdo trpí podváhou,“ napsal vědecký tým v časopise Flavour. Britské nemocnice používají červené podnosy pro pacienty, kteří potřebují s jídlem pomoct, aby je sestry snáze rozeznaly. „Červená se zdá být nejhorší možnou barvou pro ty osoby, které je třeba povzbuzovat, aby víc jedly,“ upozornili vědci.

Na plastikové lžičce působí pokrm „nákladněji“

V sérii experimentů používal tým jídelní potřeby různých barev, tvarů a váhy, aby zjistil dopad na vnímanou chuť stejného jídla mezi desítkami dobrovolníků. Mimo jiné vědci zjistili, že jídlo konzumované z nože chutnalo lidem slaněji než ze lžíce, vidličky nebo párátka a působilo „nákladnějším dojmem“, když se jedlo z lehké plastikové lžičky.

„To, jak vnímáme jídlo, je mnohasmyslový zážitek zahrnující chuť, pocit jídla v ústech, aroma i pastvu pro oči,“ napsali autoři studie. „Ještě před tím, než vložíme sousto do úst, ho náš mozek posuzuje, což má dopad na celkový zážitek.“

Letos v lednu vědci z univerzit ve Valencii a v Oxfordu zjistili, že skupině dobrovolníků připadala horká čokoláda chutnější, když ji dostali v oranžovém nebo krémovém šálku, namísto bílého nebo červeného.

Žlutá zesiluje vnímání citrónové chuti

A předchozí výzkumy už například zjistily, že žlutá zesiluje vnímání citrónové chuti v nealkoholických nápojích; že nápoje v chladných barvách, jako je třeba modrá, lépe hasí žízeň než teplé barvy, jako je červená; a že růžové nápoje jsou vnímány jako sladší.