Baseballoví misionáři pomáhají Arrows

Zahraniční hráči se v Arrows Ostrava starají o víc, než jen o samotnou hru.

I ve sportu existují misionáři. Baseballovými posly v Ostravě jsou Američané Joe Truesdale, Gary Kahn a Jihoafričan Tyrone Baglione. Tato trojice doplňuje celou řádku cizinců, kteří v minulosti oblékali dres ostravského klubu. „O Ostravě jsem nic nevěděl, ale když mě klub oslovil a ukázal, jak to tady chodí, neváhal jsem tohle angažmá přijmout,“ řekl Tyrone Baglione, který hraje společně s Gary Kahnem v Jižní Africe profesionální soutěž. „V Africe je sezona opačně než v Česku, proto tady momentálně můžeme být,“ vysvětlil Kahn. Třetím do party je Joe Truesdale, který v Ostravě působí už pět let. „Před šesti lety jsem byl v Ostravě poprvé. Hrál jsem tady za americký výběr. Vedení mě oslovilo a od té doby jsem tady,“ zavzpomínal usměvavý Truesdale.
Všichni tři jsou dokonalí profesionálové a v Ostravě nehrají pouze baseball. „Kluci jdou příkladem všem našim hráčům. Pomáhají i trenérům, jak správně vést tým, a zároveň také s mládeží,“ sdělil manažer klubu Vít Dočkal. Po příjezdu do Ostravy byli baseballisté příjemně překvapeni, na jaké úrovni je český baseball. „Porovnávám-li to s Jižní Afrikou, musím říct, že hřiště, zázemí a logistika je na daleko lepší úrovni než v Africe,“ řekl překvapivě Baglione. Kahn, který v klubu působí jako elitní nadhazovač, se přidává. „I úroveň hry je dobrá. Působil jsem ve Švédsku a tam, když jsem třeba nadhazoval jen na půl plynu, tak to pořád stačilo. Tady musím být soustředěný na každý míč,“ řekl Kahn. Nejdéle působící cizinec v klubu Joe Truesdale jen lituje, že baseball není v Česku na profesionální úrovni. „Mohl by jít ještě více nahoru. Teď si myslím, že je to na maximální amatérské hranici,“ pravil.

Do Ostravy by se rádi vraceli

Arrows v této sezoně ale zatím nehrají podle svých představ. V extraligové tabulce jsou předposlední. Všichni tři hráči se ale shodují, že výkony už jdou nahoru. „Nejvíce mě mrzí, že nás neporážejí soupeři, ale vlastní chyby. Play-off ale určitě stihneme uhrát,“ ubezpečil za všechny Baglione. Zahraniční hráči si pochvalují i město, které jim pořádně ukázal hlavně Joe Truesdale. „I ostatní kluci s námi vyrážejí. V Arrows je dobrá parta,“ řekl rodilý Jihoafričan Baglione. Baseballoví misionáři by se nebránili další spolupráci i v příštích letech. „Líbí se nám tady a pokud vedení bude mít o naše služby zájem, určitě bychom se do Ostravy rádi vraceli,“ řekl Kahn.