Basketbalisté NBA se přiblížili ukončení výluky

NBA, ilustrační foto

NBA, ilustrační foto Zdroj: reuters

Přerušení nejprestižnější basketbalové soutěže světa se s největší pravděpodobností chýlí ke konci. Hráči si dnes odsouhlasili znovuzaložení organizace NBPA, kterou 14. listopadu sami rozpustili. Pro opětovné fungování hráčské unie hlasovalo přes 300 basketbalistů. Potřeba byla více než polovina hlasů od 430 hráčů NBA.

Výluka začala před 155 dny, kdy vypršela kolektivní smlouva a při jednání o nové se majitelé klubů s hráči nebyli schopni domluvit. Hlavním problémem bylo rozdělení příjmů mezi obě znesvářené strany. Zástupci obou táborů řešili finance už o víkendu a opětovný vznik hráčské unie je formálním krokem k ukončení výluky.

Nyní může NBPA začít jednat s majiteli klubů na finální podobě nové kolektivní smlouvy, která by měla platit deset let. Kontrakt by měl být podepsán co nejdříve, aby mohly týmy podle dohody zahájit 9. prosince přípravné kempy. Nový ročník NBA pravděpodobně zahájí 25. prosince a každý z klubů v něm odehraje 66 zápasů v rámci základní části oproti klasickým 82. Play off se změny nedotknou, začne 28. dubna a vítěz bude znám nejdéle 26. června.

Na svůj premiérový start mezi světovými esy se tak může těšit i jan Veselý, který byl v létě draftován týmem Washington Wizards. Stane se tak třetím Čechem v NBA po Jiřím Zídkovi a Jiřím Welschovi.