Baťovské domky jsou o krok blíže dotacím

Nová naděje na státní dotace se otevírá majitelům baťovských domků.

Majitelé baťovských domků, kteří kvůli přísným podmínkám památkářů prakticky nemají šanci získat státní dotace na zateplení, mohou začít znovu doufat. Naděje se jim otevírá díky zásahu magistrátu, který oslovil Národní památkový ústav, aby regule pro opravy cihlových domků zmírnil.

„Podmínky pro opravy jsou dané dlouhá leta. V současné době ale stojí za zvážení, zda jsou skutečně stále aktuální. V tomto smyslu jsme oslovili Národní památkový ústav, aby vše zvážil,“ uvedla vedoucí odboru kultury zlínského magistrátu Kateřina Pešatová. Majitelé baťovských domků v památkové zóně jsou mimo hru, protože dotační program Zelená úsporám je napsaný tak, že lidé nemohou docílit přísně nastavené limity úniků tepla. Jedním z důvodů je předepsaná maximálně deseticentimetrová tloušťka polystyrenového obložení fasády.

„Jedinou šancí je získat peníze na zateplení střechy, sklepa a výměnu oken. Na zateplení fasády peníze nedostanou,“ potvrdil poradce krajského pracoviště Státního fondu životního prostředí Lubomír Čech. Klára Hodaňová z Národního památkového ústavu v Kroměříži s památkáři zlínské radnice o problému jednala.

„Budeme to řešit. Na podmínky pro opravy památkově chráněných domů ale rezignovat nemůžeme. Současné podmínky pro zateplení jsou již nyní rozumným kompromisem. Je to spíše problém technologický, určitě existuje způsob, jak budovy zateplit bez nutnosti dávat na stěny patnácticentimetrový polystyren,“ uvedla Hodaňová. Podle ní by stálo za úvahu, zda není možné zmírnit pro majitele památkově chráněných domů podmínky dotace.