Bauer hlásí: Jsem zpátky

Že nemá formu? Lépe Lukáš Bauer odpovídat nemusel. V Kuusamu se vešel do první desítky.

Olympijská sezona a Lukáš Bauer ne a ne vybřednout ze zdravotních patálií. Když už to nejsou mandle, dostane chřipku…, a pak nemá natrénováno.
Jenže pozor. Podobné problémy měl Bauer také před začátkem předloňské sezony. A jak potom se všemi ve Světovém poháru zametl. Příklad? „Nemám natrénováno, kolik bych si představoval, a stejně jsem v desítce,“ radoval se Bauer po premiérovém startu ve finském Kuusamu.
Navzdory všem předpovědím se probil do první desítky. „Tam už bývá loterií, kdo vyhraje,“ říkává. Také proto si musí prvního výsledku v sezoně cenit. „Super. Je vidět, že na to mám,“ usměje se.
V Kuusamu se rozjížděl pomaleji. „Začátek jsem se snažil lehounce pošetřit, ale po kilometru dvou jsem jel jako finiš do cíle.“ Na vítězného Northuga ztratil v cíli čtyřiadvacet vteřin.
Další Češi? Nejlepší z nich Jakš pětačtyřicátý, ostatní až za šedesátým místem. Včetně Karlovaráka Milana Šperla, který skončil sedmašedesátý. Bauer znovu potvrdil, že v Česku je stále neohroženým králem bílé stopy. Bude to platit také ve světovém měřítku? V olympijské sezoně by se náramně hodilo zopakovat jízdu z předminulé sezony.
K té však bude muset Bauer ještě něco přidat, to ví také on sám. „Nechci usnout na vavřínech nebo se nechat ukolíbat,“ hlásil také bezprostředně po závodě v Kuusamu.
Před sebou má Bauer dvoutýdenní tréninkový blok. „Potřebuju hodně kvalitní základ, který mi chybí. Aby nehrozilo, že mi během Tour de Ski po třetí nebo čtvrté etapě dojde,“ vysvětluje.
Sám zatím neví, jestli se do jeho nejbližších plánů vejde alespoň volná patnáctka v Davosu, která je v programu FIS zatržena na dvanáctý prosinec. „Pokud pojedu, tak znovu bez ladění,“ prozradí jen Bauer. Vystačí to znovu na desítku?