Baumgartner byl při nadzvukovém seskoku rychlejší, než se tvrdilo

Felix Baumgartner

Felix Baumgartner

Rakušan Felix Baumgartner byl při svém seskoku z téměř čtyřicetikilometrové výšky rychlejší, než udávaly původní údaje. Během volného pádu dosáhl maximální rychlosti 1357 kilometrů v hodině, což je 1,25násobek rychlosti zvuku.

Třiačtyřicetiletý parašutista se loni v říjnu stal prvním člověkem, kterému se povedlo volným pádem překonat rychlost zvuku. Balon s tlakovou kabinou ho z území amerického státu Nové Mexiko vynesl do výše přes 39 kilometrů a rychlost zvuku překonal 40 sekund poté, co z kabiny vyskočil. Krátce nato dosáhl rychlosti, kterou vytvořil nový rekord. Podle původních odhadů to bylo 1342 kilometrů za hodinu. Dnes zveřejněná upřesněná hodnota je podle agentury AP ještě o 15 kilometrů za hodinu vyšší.

Baumgartner při svém pět let připravovaném skoku vytvořil ještě další dva rekordy: stal se člověkem, který vyletěl nejvýše v balonu a který seskočil z nejvyšší výšky. Volným pádem letěl čtyři minuty a 19 sekund, pak otevřel padák.

Bývalý příslušník rakouské armády proslul riskantními kousky již dříve. V roce 2003 například s pomocí speciálního karbonového křídla přeletěl kanál La Manche. Skákal i z mrakodrapů v Malajsii, na Tchaj-wanu nebo ze sochy Krista v Riu de Janeiro.