Baumgartner možná svůj rekordní seskok odloží na příští rok

Felix Baumgartner

Felix Baumgartner Zdroj: Profimedia.cz

Extrémní seskok Felixe Baumgartnera
Příprava na extrémní seskok Felixe Baumgartnera
Felix Baumgartner
rekordní seskok Joe Kittingera v roce 1960
Felix Baumgartner s Joe Kittingerem (vpravo)
6
Fotogalerie
Rekordní seskok z výšky přes 36 tisíc metrů Rakušan Felix Baumgartner neuskuteční kvůli počasí na jihu Spojených států ani ve čtvrtek, a dost možná jeho tým nakonec pokus odloží až na příští rok, uvedl tým Red Bull Stratos.

Seskok ze stratosféry byl nejblíže svému uskutečnění v úterý, ale nakonec musel být pokus přerušen a odložen na neurčito kvůli silnému větru. Jako možný další termín byl zmiňován tento čtvrtek, ale předpovědi počasí tuto naději pohřbily.

Nejbližších vhodným termínem je nyní neděle a teoreticky ještě některý den do poloviny listopadu, ale počasí je stále nestálejší, upozornil mluvčí týmu. Možná tak budou další pokusy obnoveny až příští léto.

„Došli jsme tak daleko, že není cesty zpátky. Jestli zítra, nebo příští týden, je mi jedno, ale já chci do stratosféry ještě v tomto roce. Jsme připraveni,“ vzkázal však 43letý Baumgartner na Facebooku.

I přes nepřízeň počasí si zatím libuje sponzor týmu, rakouský výrobce energetických nápojů Red Bull. Zmařený úterní pokus přenášelo mnoho televizních stanic a stal se událostí i na internetu. Soukromá televize Servus TV patřící Red Bullu zaznamenala v Rakousku rekordních 222 tisíc diváků a internetovou stránku Red Bull Stratos navštívilo 604 tisíc lidí.

Baumgartner hodlá při seskoku z rekordní výšky jako první člověk na světě ve volném pádu překonat rychlost zvuku 1127,6 kilometru v hodině. Padák se mu má otevřít až ve výšce kolem 1500 metrů.

Rakušan by se také měl stát rekordmanem ve výšce, jíž dosáhl s balonem. Časem kolem 5,5 minuty by chtěl dosáhnout i nejdelšího volného pádu. Seskok by však měl přispět také k novým poznatkům v lékařství.

Bývalý příslušník rakouské armády se riskantními kousky proslavil v minulosti už několikrát. Letos absolvoval dva cvičné seskoky z výšky 21 800 metrů a 29 610 metrů. Na rekordní seskok se připravuje pět let.

Dosavadní světový rekord ve skoku z výšky držel od 16. srpna 1960 skokem z výšky 31 330 metrů americký letec Joe Kittinger.