Běh měl rekordní účast

Na desátém ročníku běhu Milénia v Chýnově startovalo letos 164 závodníků.

Ani sedmistupňový mráz neodradil v sobotu 23. ledna rekordní počet příznivců běhu Milénia. V Chýnově se sešli na jubilejním desátém ročníku této akce.

V dětských kategoriích se na čtyřech tratích představilo třiaosmdesát závodníků. Do hlavního závodu vyběhlo jednaosmdesát účastníků.

Hned po startu všem utekl obhájce loňského prvenství Petr Pechek, který neváhal dorazit až z Trutnova. „Zkusil jsem nastoupit už po startu. Nevěděl jsem, jaké budou podmínky, a tak jsem nechtěl riskovat. Letošní ročník byl těžší než loňský. Na trati to pořádně klouzalo,“ uvedl vítězný šestadvacetiletý Pechek.

I když proti loňsku zaostal za svým časem o minutu, přesto získal jako nejrychlejší běžec tradiční cenu – třicetikilové sele.

Rodinný souboj Na trati se odehrálo několik zajímavých soubojů. Jedním z nich byl duel mezi otcem a dcerou Kaškovými. Letos i loni se ve vzájemném měření sil radovala z vítězství patnáctiletá Niki. „Měla jsem trochu obavy. Taťka se za mnou stále držel. Výhrou jsem si nadělila nejhezčí dárek ke včerejším patnáctým narozeninám,“ rozplývala se.

Otci ale k vítězství moc nescházelo. „Chtěl jsem Niki hned od začátku uštvat, pak si udržovat náskok a v klidu doběhnout do cíle. Ale bohužel mi taktika nevyšla,“ poznamenal sedmatřicetiletý Vladimír. I když prohrál, je spokojený. Zlepšil si totiž čas. „Plánoval jsem si, že pokud dceru porazím, tak už mě tu nikdo neuvidí. Ale takhle budu muset běžet příští rok znovu,“ pochvaloval si fotbalista Týna nad Vltavou.

Příští vzájemný souboj plánují oba sportovci na Velikonoční pondělí, kdy se poběží sedm tisíc sedm set metrů dlouhý závod kolem Harrachovky. „Ten, kdo prohraje, platí večeři,“ slibuje otec Vladimír.
V početném startovním poli nevynechali ani jediný ročník závodu dva běžci – František Hájíček a Karel Boháč.

Nejstarším účastníkem se stal třiaosmdesátiletý Ivan Pacner z Prahy, naopak nejmladším běžcem byl devítiletý Robin Beshir ze Zdic.

Jeho rodina měla v Chýnově nejpočetnější zastoupení. Nechyběla matka Pavla, otec Ervin dokázal vyhrát kategorii nad pětatřicet let a vítězná byla mezi ženami desetiletá sestra Carmen.