Berdych udolal Tipsareviče, naděje na semifinále žije

Tomáš Berdych

Tomáš Berdych

Český tenista Tomáš Berdych porazil na tenisovém Turnaji mistrů srbského náhradníka Janko Tipsareviče, který nastoupil za zraněného Murryho, po setech 2:6, 6:3, 7:6(6). Před posledním pátečním zápasem ve skupině proti Španělu Davidu Ferrerovi tak stále Berdych drží naději na postup do semifinále.

Berdych měl na začátku dnešního zápasu asi ještě v hlavě pondělní prohru s Novakem Djokovičem, což ho trochu limitovalo. Možná proto Tipsarevičovi věnoval úvodní servis. Za stavu 2:5 a Tipsarevičově podání měl Berdych tři brejkboly a mohl nepříznivý stav otočit. Jenže nabídku nevyužil, Srb si podání udržel a unaveně působící český hráč v prvním setu prohrál 2:6.

Druhý set byl naopak už od začátku vyrovnanější. Berdych tolik nechyboval, zpřesnil své údery k čárám a pomalu dostával soupeře pod tlak. Za stavu 4:3 a 40:15 měl pak Berdych při Srbově podání dva brejkboly. První forhend mu sice nesedl, ale při druhém brejkbolu už Tipsareviče prohodil a rázem vedl 5:3. Svoje podání si udržel a o vítězi tak musel rozhodnout třetí set. V něm začínal Tipsarevič a oba hráči si úzkostlivě hlídali své servisy a přestože Srbovi sedělo první podání lépe než Berdychovi, nic nezmohl.

V závěrečném dramatu - tiebreaku si první podání udržel jak Tipsarevič, tak i český hráč. Berdych měl pak za stavu 5:4 k dispozici dva servisy a zápas mohl ukončit. Bohužel se mu to ale nepovedlo, o obě podání přišel a Tipsarevič měl rázem mečbol za stavu 6:5. Vítězný úder se však změnil v aut, druhé podání skončilo dvojchybou a na podání šel za stavu 7:6 Berdych. Po returnu Tipsarevič uklouzl, poranil si nohu a Berdych tak mohl zakončit úderem do prázdného kurtu. Před pátečním zápasem proti Davidu Ferrerrovi tak ještě má naději na postup do semifinále.

„Mám za sebou dva neuvěřitelné zápasy a jsem nadšený, že jsem to dnes dokázal dokončit vítězně. Vyhrál jsem a skupina je pořád otevřená,“ radoval se Berdych po druhé výhře nad Tipsarevičem v šesti vzájemných zápasech.