Berlín viděl maratonský rekord

Patrick Makau

Patrick Makau Zdroj: ctk

Slavný etiopský vytrvalec Haile Gebrselassie přišel o světový rekord na maratonské trati. Včera v Berlíně jej překonal Keňan Patrick Makau. Nový světový rekord má hodnotu 2:03:38, hranice se posunula o 21 sekund.

Rekord etiopské legendy pocházel rovněž z německé metropole. Včera tedy na stejném místě padl. „Ráno jsem se necítil úplně dobře, ale jak startér vystřelil, tak to ze mě spadlo,“ citovala ČTK nového světového rekordmana. „Když dá bůh, budu příští rok olympijským šampionem,“ dodal Makau.

Gebrselassie se v Berlíně chtěl alespoň kvalifikovat na olympiádu, ale kvůli zdravotním problémům závod nedokončil. Odstoupil po 27 kilometrech, a přišel tak o svou berlínskou neporazitelnost. Po dvou letech se maratonu zúčastnila také držitelka nejlepšího světového času mezi ženami. Britka Paula Radcliffeová sice nevyhrála, ale třetí místo jí stačilo k tomu, aby se kvalifikovala na londýnské olympijské hry. „Nejsem spokojená, protože jsem chtěla běžet rychleji a závod vyhrát. Alespoň jsem se ale kvalifikovala na olympiádu,“ uvedla britská běžkyně pro zpravodajství BBC. Dodala, že věří, že její dlouhodobé zdravotní potíže se jí již podařilo definitivně překonat.