Berlinale 2012: Od Marie Antoinetty po Thatcherovou

Lady Meryl. Ještě před Oskary přijede Meryl Streepová s filmem Železná lady do Berlína, kde převezme čestnou cenu za celoživotní herecké mistrovství

Lady Meryl. Ještě před Oskary přijede Meryl Streepová s filmem Železná lady do Berlína, kde převezme čestnou cenu za celoživotní herecké mistrovství Zdroj: bioscop

Již 62. ročník jednoho z největších světových filmových festivalů Berlinale dnes večer otevře jeden z kandidátů na sošku Zlatého medvěda, drama z posledních dní Marie Antoinetty Sbohem královno. Mezi jeho konkurenty v hlavní soutěži letos patří novinky osmdesátiletých bratří Tavianů, Billyho Boba Thorntona nebo thriller Stevena Soderbergha Zkrat.

Díky koprodukcím nejvíc míst v soutěži obsadili zástupci Německa a Francie. Česko se do hlavního programu protáhlo jen podílem na dánském historickém filmu Královská aféra. Jediným dalším českým reprezentantem v Berlíně je milostný příběh Příliš mladá noc od slovinského režiséra Olma Omerzua, jenž byl zařazen do „nejodvážnější“ sekce Forum vyhrazené i avantgardě a experimentům.

Do soutěže patří i Železná lady, zároveň jeden z filmů vzdávající hold herečce Meryl Streepové, laureátce čestného Zlatého medvěda. Ta je za biografii Margaret Thatcherové právě nominovaná na Oskara, stejně jako Max von Sydow a producenti za film Neuvěřitelně hlasitě & nesmírně blízko, promítaný v Berlíně sice v soutěži, ale bez nároku na ceny, tak jako Miláček, Shadow Dancer nebo Květy války.

 

Díky těmto titulům festival ozdobí žádané hvězdy, Robert Pattinson, Clive Owen či Christian Bale. Největší povyk se však čeká kolem Angeliny Jolieové a jejího režijního debutu z balkánské války V zemi krve a medu.
Hvězdná je letos i hlavní porota, vedená britským režisérem Mikem Leighem, v níž se potkají i Jake Gyllenhaal, François Ozon, Charlotte Gainsbourgová nebo loňský vítěz a letošní oskarový kandidát, režisér Rozchodu Nadera a Simin Asghar Farhadi. Jejich názory na jednotlivé soutěžní filmy budou známy příští sobotu večer.

V dalších sekcích bohatého festivalu se našlo místo pro nový dokument Kevina Macdonalda o Bobu Marleym. Výprava Wernera Herzoga do cel smrti Death Row bude uvedena jako Berlinale Special, stejně jako černá komedie Znovu a jinak od Jasona Reitmana a Diablo Codyové nebo dokument o Antonu Corbijnovi, dalším členu poroty. Zvláštní přehlídkou oslaví sté jubileum německé studio Babelsberg, retrospektiva nazvaná Továrna rudých snů patří zase německo-sovětskému studiu MezhrabpomFilm, kde ve dvacátých letech vznikaly revoluční filmy. Festival uctí i řeckého režiséra Thea Angelopoulose, který nedávno zemřel při autonehodě.

Berlinale (9.–19. února)

Tipy E 15: Sbohem královno, Zkrat, Železná lady, Královská aféra, Neuvěřitelně hlasitě & nesmírně blízko, V zemi krve a medu, Znovu a jinak, Death Row, Shadow Dancer, Příliš mladá noc, Miláček

Autorka je spolupracovnicí redakce