Bernardýn? Pořádná láska, která váží pětašedesát kilo

Boleslavák Roman Kancir bude v neděli 29. srpna vstávat už ve čtyři hodiny ráno. Se svou bernardýnkou Hanah se zúčastní Mezinárodní výstavy psů na Krásné louce. S vyšamponovanou a vykartáčovanou fenou se nejméně půl hodiny projde a snídani jí odepře.

„Lidé by měli vědět, že pes jeden den vydrží o hladu. Jinak se stává, že začne při soutěži vykonávat potřebu, což samozřejmě není žádoucí,“ říká sedmačtyřicetiletý Roman Kancir. Jeho bernardýnka nedostane ani milovanou piškotu, aby jí z úst nestékaly sliny.
Rozhodčím ukáže zuby, postoj, předvede se při běhu. Šance má. Rodiče Hanah, příjmením „Od Strážců hor“, získali mnoho titulů, starší sestra z jiného vrhu vyhrála světovou výstavu bernardýnů ve Švýcarsku, bodovala už i sama roční fenka. Na České národní výstavě v červenci získala titul BOB jako nejlepší bernardýn.
„Je to úspěch, který se každému psovi nepovede, poprvé totiž byla ve třídě mladých, zatímco titul většinou dostávají šampioni z dospělých tříd,“ míní předseda pořádající organizace Interdog Bohemia Otakar Vondrouš.
Mezinárodní výstava bude v Boleslavi v sobotu a neděli. Majitelé přihásili několik tisíc psů. Jejich pánové je přivezou z Česka i okolních států, ale také třeba Ruska či Dánska.
„Soutěž je zajímavá hlavně pro děti. Tolik plemen jinak uvidí jen v knížce, naživo a v plné parádě je to pro ně zážitek,“ říká Kancir. Sám byl poprvé překvapený. Jako dítě z paneláku doma psa neměl. Dnes se v kotci na zahradě stará už o třetího a život bez něj si umí představit jen těžko.
„Dovolenou mám jedině, když jedu na světovou výstavu bernardýnů, a to cestuje Hanah se mnou. Kdybych ji nechal doma, pořád bych přemýšlel, co se s ní děje. Byla by to dovolená na nic, takže jinak nikam nejezdím,“ vypráví svobodný Kancir.
Své pětašedesátikilové „holce“, jak ji s láskou oslovuje, udělá největší radost sušeným vepřovým uchem a pohlazením.