Beroun má silnou skateboardovou základnu, říká Vintr

Rozhovor s Tomášem Vintrem o připravovaneém skateparku v Berouně.

Tomáš Vintr, česká skateboardová legenda. Je jedním z mála tuzemských jezdců, kterým se podařilo prosadit se i v zahraničí. Nedávno se mezi mládeží objevil DVD nosič s jeho školou skateboardingu. Je idolem snad každého kluka, který zkouší jezdit na prkně. Pochází z Berouna a o možnostech skateboardingu ve svém rodném městě ví z tamních jezdců asi nejvíc. Stejně jako o možnostech využití nového skateparku, který město postaví do konce letošního roku. Je vůbec v Berouně skatepark potřeba?
Beroun má velmi silnou skateboardovou základnu a v minulosti tam vyrostlo mnoho známých tváří českého skateboardingu. Někde trénovat musí.

Koho ze špičkových skateboardistů byste jmenoval? Například Dana Eliáška, Michala Aurednika, Miloše Jungmanna nebo z blízkého okolí třeba Aleše Bublu. Skatepark je určen mladým, kteří chtějí jít jiným směrem, než většina jejich vrstevníků. Copak z každého mladého kluka nebo holky musí vyrůstat fotbalista, hokejista nebo baletka? Vždyť existuje i skateboarding, BMX, snowboarding a další. Skateparkem se Beroun zařadí mezi města, která to už pochopila.

Je ve městě dost mladých lidí, kteří budou skatepark využívat?
S každým novým sportovním areálem roste množství zájemců. Věřím, že tomu tak bude i v tomto případě. Ve skateparku mládež obvykle tráví většinu svého volného času. Vytvoří se celá komunita lidí, která tam bude chodit víceméně každý den, a to jak za sportem, tak i za zábavou. Viděl jste připravovaný projekt?
Projekt znám, dokonce jsem na něm pracoval s panem Teichmannem, jehož firma skatepark postaví. Bude betonový, s takzvanými real street prvky, které simulují pouliční ježdění, imitují schody, zábradlí, šikmé nájezdy a rádiusy.

Je určen začátečníkům nebo se sveze i profesionál?
Je to profesionálně navržený skatepark nejen pro začátečníky, ale i pro pokročilé skateboardisty. Splňuje ty nejpřísnější kriteria pro pořádání závodů a exhibicí.