Beskydské nebe zakryjí křídla větroňů

Piloti letounů, kteří budou více než týden plachtit nad Beskydami, zaletí při závodech nad Slovensko i Polsko.

Tři desítky větroňů současně mohou ve vzduchu pozorovat lidé v Beskydech i okolí. Kluzáky při plachtařských závodech FL 2010 startují z letiště ve Frýdlantu nad Ostravicí vždy dopoledne od 2.
do 10. července. Do vzduchu je vytáhne šest vlečných letadel. Intervaly mezi vzlety jednotlivých větroňů budou minimální, takže se diváci rozhodně nebudou nudit.
„Jsme rádi, že zájem o tyto závody rok od roku roste. Před třemi lety jsme na soutěži měli jedenáct závodníků. Letos přislíbilo účast třiatřicet pilotů,“ porovnává jednotlivé ročníky Michal Koliba z Aeroklubu
Frýdlant nad Ostravicí.

Nad třemi státy

Piloti, kteří do Frýdlantu se svými letouny zavítají, se proletí nejen nad územím České republiky, ale také nad Slovenskem a Polskem.
„Je to jediná plachtařská soutěž v Česku, kde se létá nad územím tří států. Soutěžní trať tak může mít
otočné body například na ose Vsetín, Bialsko Biala a Liptovský Mikuláš v Tatrách. Uletět takovou trasu bez motoru chce opravdové letecké umění,“ zdůrazňuje správce Aeroklubu Frýdlant nad Ostravicí
Radomír Foldyna.
Divácky nejatraktivnější část takových závodů spočívá ve startech a přistáních jednotlivých pilotů.
„Vzhledem k vysokému počtu účastníků předpokládáme, že budou závodníci startovat dopoledne
zhruba v minutových intervalech. Aerovleky budou kluzáky vytahovat do vzduchu jednoho po druhém hodinu v kuse. Když bude hezky, větroně se na letiště vrátí mezi třetí až šestou hodinou večer. I tak bude na letišti pořád co pozorovat,“ vzkazuje Koliba.
Než se piloti vydají na určenou trasu, budou čekat na letové pásce a kroužit na úpatí Lysé hory nebo Ivančeny.
„Pro návštěvníky Beskyd je to neobvyklá podívaná, nad nimi najednou létá tolik letadel. Nic se ale nevyrovná vyhlídce, jakou má pilot z kokpitu letadla,“ říká Foldyna.

Prohlídka na zemi

Diváci, kteří zavítají na frýdlantské letiště, si mohou v nadcházejících osmi dnech prohlédnout letouny
zblízka.
„Budou tam větroně i motorová letadla. K nejzajímavějším patří STEMME S10, který má schovanou speciální vrtuli na přídi. Jakmile se letadlo dostane do potřebné výšky, vrtuli zatáhne a plachtí,“ vysvětluje Koliba.
Závodníci se do Frýdlantu sjedou z celé republiky. Štíhlá letadla s sebou přivezou na přívěsných vozících. „Bude to velké stěhování,“ dodává Foldyna.
Po celou dobu plachtařských závodů bude na letišti otevřená hospoda, ve které se mohou přihlížející pravidelně občerstvovat.
„Doporučuji návštěvu i rodinám s malými dětmi. Přímo na letišti je i menší dětský koutek, takže se rodiče nemusí bát, že se jejich děti budou nudit. Zbývá jen doufat, že vyjde počasí,“ dodává Foldyna.