Bezdomovce nahradí stanoviště záchranky

Denní centrum pro bezdomovce pod magistrálou u hlavního nádraží příští rok skončí. „Má ho nahradit stanoviště záchranné služby,“ řekl radní Filip Dvořák po jednání rady první městské části.

Sdružení Naděje, které centrum provozuje, doufá, že mu pomůže hlavní město. To slíbilo, že se pokusí přemluvit jinou městskou část, aby přemístění mobilního objektu na své území povolila. Nájemní smlouvu má Naděje do konce května 2010.

Záchranka návrh vítá, podle jejího ředitele Zdeňka Schwarze právě v oblasti Nového Města vyjíždějí nejčastěji, ale nemají tam stanoviště. „Pod magistrálou bychom mohli mít trvale osm sanitek a dva vozy pro přepravu lékaře k zásahu,“ uvedl Schwarz.

Objekt pod magistrálou, který je složený z unimobuněk, nahradil na podzim 2007 středisko v sousední Bolzanově ulici. Tu muselo sdružení Naděje opustit.

„Doufáme, že se o nás postará hlavní město. Radní Jiří Janeček nám před dvěma lety slíbil, že po květnu 2010 počítá s přemístěním objektu,“ řekla ředitelka pražské pobočky sdružení Petra Lakatošová.

Podle ní je denní středisko pro bezdomovce velmi důležité místem, ale i tím, že v objektu sídlí lékař. „Jinde je neošetří,“ podotkla Lakatošová.

Městská část podle Dvořáka zvažovala, jak objekt po vystěhování centra pro bezdomovce použít. Jako nejlepší se jí zdálo využití pro stanoviště záchranky. „Bezdomovci mají čas někam dojet, ale záchranka musí jet na minutu,“ uvedl radní Dvořák.