Biblický chléb z Kladna ochutnal papež první

Nový druh pečiva ochutnají zákazníci v Kladně až koncem října

Ječmen, pšenice, špalda, proso, ale také len, med, mák, droždí, voda, kmín a mořská sůl z Mrtvého moře jsou surovinami, ze kterých se peče Biblický chléb. Ten první z pece kladenské pekárny Backaldrin ochutnal při své návštěvě Česka papež Benedikt XVI. Na pultech pekařství se však objeví až v říjnu, po představení na veletrhu v německém Düsseldorfu.
„Celý chléb je složený ze surovin, o nichž je zmínka v Bibli. Proto je tam například i med či sůl z Mrtvého moře ze strany Svaté země,“ říká hlavní technolog kladenské společnosti firmy Roman Kubík.
Zvláštností chleba je, že je posypaný mákem a kmínem a má nepravidelný, takzvaně rustikální tvar, laicky řečeno není tak hladký jako strojem vyráběná Šumava.
Než pekaři vyladili poměry všech surovin, které do chleba přidávají, uběhl rok. Přesné složení ale neprozradí. „Samozřejmě na to máme patent,“ říká Kubík. Po papeži Benediktu XVI. se do křupavé kůrky zakousnou obyvatelé Kladna během října. Kolik bude chleba stát, ve firmě zatím nevědí. Jen to, že část z ceny půjde na charitativní projekty po celém světě.