Bílá: Budu myslet na babičku

Téměř deset let nevystoupila zpěvačka Lucie Bílá v Kladně. Letošní turné ji sem ale brzy zavede

Bydlí jen dvacet kilometrů od Kladna, přesto ji tu fanoušci slyšeli na živo zpívat naposledy v prosinci roku 2002 v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Rodačka z Otvovic Lucie Bílá jim to brzy hodlá vynahradit. Do kladenského Domu kultury přijede s kapelou Petra Maláska a repertoárem z nové desky Bang! Bang! 29. dubna.
Týdeník Sedmička zpěvačce před chystaným koncertem položil sedm heslovitých vět a zaznamenal vzpomínky, které v ní vyvolaly. Lucie Bílá se v nich například svěřila, na koho bude při kladenském koncertě myslet.

Vzpomínka na poslední návštěvu Kladna
Vlastně mi prolétla hlavou vzpomínka na dětství. Nebyla to má poslední návštěva, ale byly to časté procházky po pěší zóně, kde se báječně nakupovalo, a taky návštěvy kina Svět a Sevastopol, které pro mě jako dítě měly nádhernou atmosféru.

Nejoblíbenější místo ve městě Bylo to sídliště, kde bydlela babička. Byla to úžasná žena, která vychovala krom mého tatínka dalších pět báječných dětí. Byla veselá, všemu se smála, všechno chtěla vědět, vidět, poznat a na všechny byla hrozně milá. Ráda jsem jezdila za ní do malého bytu, kde mi ukazovala způsoby háčkování a vyšívání. Snad i díky ní miluji ruční práce.

Co se ve městě změnilo? Nemám teď přehled, ale věřím, že Kladno nepatří mezi města, kde se zastavil čas. Žije tam dál část mé rodiny a mám to město díky tomu stále moc ráda.

Kam bych tady sama nikdy nešla? Já v současné době nemůžu chodit sama. Nikde nikam. Není to smutné, je to jen realita a daň za úžasné povolání, které s láskou a úctou dělám.

Vyprodaný kulturní dům?
Ten nás doufám s kapelou čeká 29. dubna při mém koncertě na Kladně.

Po kom se budu v hledišti dívat? Určitě bych si přála vidět tam své tety a strýce, své bratrance i sestřenice.

Jak bych v Kladně prožila jeden den?
Kdybych mohla vrátit čas, chtěla bych být zase dítě, co sedí s babičkou Maruškou v jejím obýváku a povídá si o všem možném. Potom se jde projít po pěší zóně a na nic nemyslí. Snad jen na to, co mě v budoucnu čeká. Jsem šťastná, že babička zažila pár mých koncertů, ale na tom chystaném mi bude v sále chybět. Budu na ni myslet.