Bill a Tom už mají nevěsty

Lední medvědi Bill a Tom, kteří před půl rokem opustili brněnskou zoologickou zahradu, možná budou mít vlastní mláďata.

Téměř před dvěma lety se v brněnské zoo vyklubaly ve výběhu ledních medvědů dvě bílé chlupaté kuličky. Z medvíďat, která si oblíbili všichni Brňané, se už ale stala dospělá zvířata, která teď těší návštěvníky zahrad v Praze a německém Gelsenkirchenu. Jak se mají medvědí bratři dnes?

Samec Bill našel nový domov v zoo v Gelsenkirchenu. „Velice se spřátelil se čtyřletou samicí Larou, se kterou obývá výběh o velikosti patnáct set metrů čtverečních. Často si spolu hrají a koupou se ve velkém bazénu,“ uvedla Silke Moll z německé zoo.

Stydliví medvědi

Bill se s Larou poprvé setkal letos v dubnu a podle chovatelů si na sebe velmi dobře zvykli. „Nejprve se před sebou styděli, ale po čase spolu začali trávit veškerý čas. Stačí jim, když si vedle sebe lehnou a usnou. Věříme, že se jejich vztah bude utužovat, a že nám přibližně do dvou let přibudou ve výběhu mláďata,“ doplnila Moll. Ani Billův bratr Tom není se zakládáním vlastní rodiny pozadu. V pražské zoo od poloviny března obývá společný výběh se starší medvědicí Bertou. „Nejprve na sebe bručeli a zejména Berta se bála. Tom je ale klidný medvěd, díky čemuž si na sebe zvykli. Doufáme, že se jim v budoucnu podaří přivést na svět medvíďata,“ uvedl mluvčí zoo Vít Kahle.

Bílá medvíďata by už ale v zimě mohli opět obdivovat i Brňané. „Medvědice Cora se opět pářila se samcem Umcou, proto bychom na přelomu listopadu a prosince mohli mít nová mláďata. Problém je, že samice ledního medvěda je tak velká, že u ní těhotenství není příliš rozeznatelné,“ uvedl chovatel šelem a medvědů brněnské zoo Jaroslav Jasínek.

Za Tomem do Prahy

Právě on Billa i Toma vyprovázel v únoru na cestu do Prahy a Německa. „Někdy je mi po nich smutno, ale s tím se musí počítat. Máme o nich pravidelné informace a já za Tomem jednou přijel na návštěvu do Prahy. Do Německa je to trochu z ruky, ale možná se tam za Billem pojedu podívat, pokud Cora opět otěhotní. To bychom tam zase na nějaký čas odvezli Umcu,“ věří Jasínek.

Brněnská zoo navíc plánuje výběh ledních medvědů postupně upravit.