Biologové ve Vietnamu objevili druh „létající žáby“

Nový druh létající žáby

Nový druh létající žáby Zdroj: Repro E15

Nový druh "létající žáby" objevili australští a vietnamští biologové necelých sto kilometrů od vietnamského Ho Či Minova Města.

Podle vedoucí týmu expertů Jodi Rowleyové šlo o překvapivý objev, protože byl učiněn uprostřed zemědělské oblasti, kterou denně křižuje množství rolníků s vodními buvoly.

„Šli jsme po cestě a najednou jsme na jejím okraji viděli sedět na kládě tuto velkou zelenou létající žábu,“ uvedla Rowleyová, která je specialistkou na obojživelníky. „V minulosti jsem přitom vždy musela prolézat rozeklané hory, zdolávat vodopády a prodírat se hustým, trnitým porostem deštných lesů, abych objevila zatím neznámý druh žáby,“ dodala.

Podle Rowleyové nově registrovaná deseticentimetrová jasně zelená žába s bílým břichem unikala pozornosti biologů tím, že dokáže klouzat mezi vrcholky stromů 20 metrů nad zemí. Dolů slézá jen proto, aby se rozmnožovala v dešťových kalužích.

Živočich byl odhalen již v roce 2009, ale až nyní bylo s jistotou prokázáno, že se jedná o nový druh. Pojmenován byl Helenina létavka (Rhacophorus helenae) po matce Rowleyové.

Létavky mají mezi prsty předních i zadních končetin neobyčejně rozšířené blány, s jejichž pomocí mohou plachtit vzduchem. Při skoku ze stromu na strom roztáhnou blány a bezpečně přistanou ve vzdálenosti několika metrů. Zahrnují více než 220 druhů, které žijí v jihovýchodní Asii a v Africe.