Bitcoinová burza Mt. Gox čelí nedůvěře investorů, padá o desítky procent

Bitcoiny (ilustrační foto)

Bitcoiny (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0, Antana via Flickr

Investoři ztrácejí důvěru ve virtuální měnu bitcoin a především v tokijskou burzu Mt. Gox, která s platidlem obchoduje. Poté, co po více než týden trvající odstávce obnovila výběry ze zákaznických účtů, se hodnota bitcoinů na burze propadla téměř o polovinu.

Kvůli útoku hackerů musela Mt. Gox 7. února přerušit provoz. V sobotu pak kvůli opravě chyb, které útok umožnily, zcela zmrazila zákaznické účty. Zatímco před vypuknutím potíží se bitcoin na burze obchodoval za 719 dolarů, během dneška se cena propadla až na 220 dolarů.

Další burzy, ať už slovinská Bitstamp, nebo bulharská BTC-e, se s potížemi vyrovnaly podstatně lépe. Ačkoli i ony musely kvůli hackerům omezit provoz a bitcoiny kvůli tomu v posledních dnech ztrácely na hodnotě, propad byl ve srovnání s Mt. Gox mírný. Na Bitstamp se nyní bitcoin prodává za cenu okolo 627 dolarů.

To vše ukazuje, že nedůvěře investorů čelí především Mt. Gox, dříve největší bitcoinová burza světa. Firma sice během minulého týdne opakovaně ujišťovala, že peníze jejích klientů nejsou ohroženy, ti jí ale již zjevně nevěří. Mt. Gox se totiž s vážnými technickými potížemi nepotýká poprvé. Během náhlého nárůstu poptávky po bitcoinech v roce 2011 a začátku loňského roku firma nezvládala nárůst objemu obchodování. Loni v srpnu pak oznámila čtrnáctidenní zmražení výběrů z klientských účtů. Někteří zákazníci od té doby hlásí, že burza požadavky na výběry zpracovává pomalu anebo je zcela ignoruje.

Burza Mt. Gox během posledního rokuBurza Mt. Gox během posledního rokuBurza Mt. Gox během posledního roku | CC BY-SA 3.0: Bitcoin Charts

S útoky hackerů se v posledních dnech potýkaly všechny tři velké bitcoinové burzy. Útočníci využili chybu systému ověřování transakcí. Chyba umožňuje hackerům měnit identifikační čísla transakcí ještě předtím, než jsou zaregistrována v blockchainu - databází všech transakcí provedených s bitcoiny. Systémy následně usoudí, že transakce se nezdařila a pokoušejí se ji opakovat.

Burzy zatím spouštějí provoz s dočasnou opravou bezpečnostní chyby. Podle nadace Bitcoin Foundation, spravujíci kryptografický kód, na nějž virtuální platidlo spoléhá, bude trvalá oprava k dispozici během příštího týdne. Nadace zároveň dodává, že na problém upozornila už v roce 2011 a burzy tedy měly dost času se na případné útoky připravit.