BlackBerry se snaží zachránit. Firma prodala většinu nemovitostí v Kanadě

BlackBerry

BlackBerry Zdroj: CC BY-ND 2.0: langleyo

Zhruba 280 tisíc metrů čtverečních ploch společnosti BlackBerry bude mít nového majitele. Ztrátový kanadský výrobce telefonů se tak snaží zlepšit finanční situaci a vrátit se k zisku.

O svém záměru prodat nemovitosti informovala firma BlackBerry už na začátku letošního roku. Nyní se dohodla na jeho prodeji. Informace o finančních podmínkách transakce a jménu nového majitele však zůstaly neznámé. BlackBerry prodává svůj nemovitý majetek s tím, že jeho část si pronajme zpět.

Před několika měsíci BlackBerry za 41 milionů kanadských dolarů (727,4 milionu korun) prodala pět budov a část pozemků univerzitě ve městě Waterloo, kde má sídlo.

Většina prodávaných realit je podle agentury Reuters v oblasti Waterloo. Firma zopakovala, že nadále hodlá udržet své sídlo ve Waterloo a zachovat si v Kanadě silnou přítomnost.

BlackBerry
Společnost BlackBerry, původně Research In Motion, byla průkopníkem chytrých telefonů a její přístroje měli v oblibě zejména manažeři. Nyní však BlackBerry na trhu výrazně zaostává za přístroji iPhone od americké společnosti Apple a za dalšími zařízeními, která využívají operační systém Android americké firmy Google.

Začátkem loňského listopadu BlackBerry opustila plán nechat se koupit jinou společností. Místo toho se rozhodla ke změnám, které jí mají pomoci k návratu k zisku.

V prosinci se kvůli snížení výrobních nákladů firma dohodla na spolupráci s tchajwanskou společností Foxconn. Již dříve přitom BlackBerry oznámila, že propustí 4500 zaměstnanců, což je zhruba 40 procent její celkové pracovní síly.