BlackBerry za čtvrtletí prodělala miliardy. Začne vyrábět s Foxconnem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Kanadský výrobce chytrých telefonů BlackBerry, který se delší dobu potýká s existenčními problémy, ve třetím finančním čtvrtletí prodělal neuvěřitelných 4,4 miliardy dolarů (kolem 89 miliard korun). Ke ztrátě přispěly zejména rozsáhlé odpisy. Firma zároveň oznámila, že začne vyvíjet a vyrábět telefony s tchajwanským Foxconnem.

Hospodářský výsledek se prudce zhoršil ve srovnání se stejným loňským obdobím, kdy BlackBerry vydělala devět milionů dolarů. Firma ve třetím čtvrtletí také prodala jen necelé dva miliony smartphonů, díky čemuž jí propadly tržby meziročně o víc než polovinu na 1,2 miliardy dolarů.

Za poklesem příjmů stojí pokračující nejistota ohledně budoucnosti podniku. Ten začátkem minulého měsíce opustil plán nechat se odkoupit jinou firmou. Místo toho se rozhodl prodat dluhopisy za miliardu USD a uskutečnit rozsáhlé změny ve vedení. Firma již dříve představila plán na propuštění 4500 zaměstnanců, což je zhruba 40 procent její celkové pracovní síly.

Vývoj akcií BlackBerry za posledních sedm let:Akcie BlackBerryAkcie BlackBerry | Yahoo FinanceBlackBerry měla v polovině roku 2008, krátce po nástupu iPhonů, tržní hodnotu 83 miliard dolarů a byla nejhodnotnější kanadskou firmou. Její akcie se ale propadly z tehdejších více než 140 dolarů na nynějších zhruba šest dolarů.

BlackBerry rovněž oznámila, že uzavřela pětiletou dohodu o partnerství se smluvním výrobcem elektroniky Foxconn. Společně budou vyvíjet a vyrábět telefony pro rozvíjející se trhy.

„Pro BlackBerry je to zcela nezbytná dohoda,“ řekl serveru BBC analytik Ben Wood z poradenské společnosti CCS Insight. „Foxconn jim zajistí prostor k tomu, aby byli konkurenceschopní,“ dodal.

Společnost BlackBerry, původně Research In Motion, byla průkopníkem chytrých telefonů a její přístroje měli v oblibě zejména manažeři. Nyní však BlackBerry na trhu výrazně zaostává za iPhony od Applu a za dalšími zařízeními, která využívají operační systém Android americké společnosti Google.