BlackBerry získala rekordní zakázku, dodá milion mobilů

Šéf BlackBerry Thorsten Heins

Šéf BlackBerry Thorsten Heins Zdroj: profimedia.cz

Zdá se, že vytoužená záchrana značky kanadské firmy BlackBerry prostřednictvím nových telefonů Z10 a Q10 je na dosah. Společnost donedávna známá jako Research In Motion obdržela rekordní objednávku od jednoho ze svých zákazníků na jeden milion nových chytrých telefonů. Akcie reagovaly růstem o více než deset procent.

BlackBerry uvedla, že objednávka je největší, jakou kdy ve své historii obdržela od jednoho zákazníka a dodávky začnou okamžitě. Nic dalšího však neuvedla, ani jméno partnera, z jaké země je, či zda jsou objednávky na oba modely nebo pouze na jeden. Přístroj Z10 s dotykovou obrazovkou se nyní prodává ve zhruba 20 zemích po celém světě a od tohoto měsíce se má začít prodávat v USA. Přístroj Q10 s klávesnicí se má začít prodávat v dubnu.

Přestože zpráva neobsahuje žádné podrobnosti, analytici ji považují za velmi pozitivní. Navíc přichází krátce poté, co dva největší mobilní operátoři v USA, Verizon Communications a AT&T, oznámili, že chtějí tento měsíc začít prodávat přístroje Z10.

Akcie firmy ve středu na burze Nasdaq posílily o 8,2 procenta na 15,65 dolaru. Během elektronického obchodování pokračovaly v růstu a překročily cenu 16 dolarů. Od podzimu se cena akcií v očekávání nových přístrojů více než zdvojnásobila.

Akcie BlackBerry v posledních pěti letech:Akcie BlackBerry v posledních pěti letechAkcie BlackBerry v posledních pěti letech

Firma představila nové telefony BlackBerry Z10 a Q10 koncem ledna a vkládá v ně velkou naději. Slibuje si od nich comeback na trh chytrých telefonů, kterému kdysi dominovala. RIM byla průkopníkem chytrých telefonů a její přístroje byly oblíbené zvláště mezi manažery. V posledních dvou letech však výrazně zaostává za konkurenčními přístroji od Applu, Samsungu a přístroji s operačním systémem Android.