BlackBerry zrychluje pátrání po kupci, prodej chce stihnout do listopadu

BlackBerry Q10

BlackBerry Q10 Zdroj: CC BY 2.0: Karlis Dambrans - Wikimedia Commons

Poté, co Microsoft převzal mobilní divizi Nokie, se chce na vlně zájmu investorů svézt i BlackBerry, kanadský konkurent finské firmy. Společnost zvažující svůj prodej už několik měsíců začala plánovat rychlou aukci, která by měla skončit nejpozději v listopadu.

BlackBerry v srpnu oznámila, že vytvořila zvláštní komisi z členů představenstva, která měla „prozkoumat strategické alternativy“. Od té doby proběhla řada předběžných jednání se zájemci, kteří se ucházejí o část akcií či rovnou o převzetí celé společnosti, uvedl zdroj deníku Wall Street Journal. Dodal, že komise zúžila seznam zájemců a chce co nejdříve zahájit proces prodeje.

Vstup do Blackberry údajně zvažují Canada Pension Plan Investment Board a investiční společnost Bain Capital. Často se také objevuje jméno čínského výrobce počítačů Lenovo zmiňováni jsou také další blíže neurčení asijští investoři. Podle dalšího zdroje zatím ovšem není jisté, že BlackBerry stihne prodej ve stanoveném termínu, ani zda se nakonec nějaká transakce vůbec uskuteční. Kupců by ale naopak mohlo být i více.

Šéf Lenova Jang Jüan-čching odmítl spekulace komentovat, uvedl ale, že „konsolidace počítačového průmyslu a průmyslu mobilních telefonů bude pokračovat“. „Pokud se možný obchod bude shodovat se strategií Lenova, využijeme příležitost,“ dodal.

Spekulace o prodeji mohou jestě zhoršit nevalné tržby

BlackBerry se prodej pokouší urychlit poté, co Microsoft, jeden z největších potenciálních zájemců, dal přednost Nokii.

Konkurence v podobě větších rivalů jako Apple či Samsung BlackBerry v uplynulých letech téměř vymazala z mapy. Tržní podíl firmy se z původní poloviny amerického trhu s telefony schopnými připojení k internetu a emailové komunikace ztenčil na pouhá tři procenta, vyplývá z dat společnosti IDC. Situaci zatím nedokázaly zvrátit ani letos představené telefony Z10 a Q10.

Analytici navíc předpokládají, že spekulace o brzkém prodeji prodeje telefonů BlackBerry dále poškodí. Především firemní zákazníci si totiž důkladně rozmyslí volby platformy, která by se brzy mohla výrazně změnit nebo úplně zaniknout.