Blatterův protikandidát nesmí působit ve fotbale

Mohamed bin Hammám

Mohamed bin Hammám Zdroj: CTK/Steffen Schmidt

Fotbalová asociace FIFA rozhodla o trestu za korupci. Etická komise potrestala šéfa asijské konfederace Mohameda bin Hammáma doživotním zákazem působení ve fotbale. Funkcionář se měl provinit tím, že nabízel peníze za hlasy v nedávných volbách prezidenta FIFA. Bin Hammám byl jediným protikandidátem stávajícího prezidenta Seppa Blattera, ale před volbou odstoupil.

Bin Hammám prý nabízel členům Karibské fotbalové federace 40 tisíc dolarů v hotovosti, pokud pro něj budou hlasovat. „Trest jsem očekával, je to z jejich strany odplata,“ citoval bin Hammáma server BBC. „O trestu bylo rozhodnuto ještě předtím, než vůbec začalo vyšetřování,“ prohlásil a dodal, že se proti trestu odvolá. „Nikdy ve svém životě jsem neplatil za hlasy. Nikdy jsem nikomu nedával peníze za podporu,“ uvedl.

Viceprezident FIFA Jim Boyce řekl, že potrestání bin Hammáma je dobrým příkladem toho, jak FIFA trestá korupci. „Je to varování pro všechny,“ prohlásil a dodal, že publicitou případu utrpěla reputace asociace. „FIFA není zkorumpovaná. Věřím, že brzy získá svou reputaci zpátky,“ uvedl a doplnil, že asociace nikdy nebude nikoho trestat jen na základě podezření.