Boj o čelo: Chrudim má náskok

Fotbalisté Chrudimi vyhráli deset zápasů v řadě a na prvním místě ČFL mají už jedenáctibodový náskok. Druhé Pardubice trápí zranění a úzký kádr.

První dvě příčky v České fotbalové lize mají prakticky už od začátku sezony v pronájmu dvě východočeská mužstva: FK Pardubice a MFK Chrudim. Zatímco Pardubice jsou po loňském třetím místě jedním z největších favoritů, nováček z Chrudimi šokuje soupeře i fanoušky. Po třinácti kolech třetí nejvyšší soutěže mu patří první místo. S jedenáctibodovým náskokem na druhé Pardubice.
„Je to překvapení i pro nás. Tým je pohromadě, po postupu jsme jej doplnili jen o dva hráče. Z divize jsme si přinesli vítěznou náladu a do nové soutěže jsme šli s pokorou. Možná i proto je přístup hráčů perfektní,“ těší chrudimského trenéra Pavla Jirouska.

Deset výher v řadě

Jeho tým si v úvodních třech kolech připsal dvě remízy. Od té doby zná jenom vítězství. Sobotní výhra 2:0 nad Chomutovem byla desátou v řadě. Naše výhoda je ta, že vozíme tři body i zvenku. To je asi ten největší rozdíl,“ přemýšlí Jirousek, který si coby hráč připsal v dresu Jablonce a Českých Budějovic více než dvě stovky prvoligových startů.
I ve svém týmu má borce, kteří nejvyšší soutěž hráli. „Máme zkušené hráče, jako jsou Vladyka, Holub nebo Linhart. A vedle nich mladíky, kteří po boku takových fotbalistů nejsou nervózní a věří si,“ pochvaluje si trenér skladbu mužstva.
Právě na Radima Holuba, který před pár lety strašil ligové brankáře, spoléhá v koncovce. „Dal třetinu našich gólů, má spoustu zkušeností a je to rozený kanonýr. Na druhou stranu má nevýhodu, že se na něj všichni soupeři zaměřují. Čehož ale Radim umí využít, strhnout na sebe obránce a podobně. Góly umí nejen dávat, ale i připravovat. Jsem rád, že ho v týmu máme. Nejen na hřišti, ale i v kabině,“ říká Jirousek o šestatřicetiletém hráči.
Ani přes velký náskok v čele soutěže v Chrudimi na postup do druhé ligy nemyslí. „To je hodně předčasné. Máme za úkol adaptovat se v nové soutěži a zachránit ji. Ale nejsem hloupý, samozřejmě vím, že nehrajeme o záchranu. Je to spíš otázka na vedení, jestli v zimě své cíle přehodnotí,“ říká chrudimský kouč.

Dohrát podzim se ctí

K jedenáctibodovému náskoku pomohly Chrudimi i Pardubice. Ty totiž prohrály na hřišti libereckého béčka 0:1. „Už pět zápasů jsme venku nedali gól. Tým není v ideálním rozpoložení, hodně nám chybí zranění hráči,“ říká pardubický trenér Martin Svědík.
Především absence tvořivého záložníka Rešetára a kanonýra Petruse mu dělá starosti. „Máme úzký kádr, a když chybí dva tahouni, je to znát. A také je soutěž hodně dlouhá a náročná, my jsme navíc měli dost pohárových zápasů včetně toho se Spartou. Je to pro nás i poučení, na které budeme muset v zimě zareagovat,“ dodává Svědík.
Pardubice jsou zatím druhé, ale ztráta na vedoucí Chrudim narůstá. „Musíme se ctí dohrát podzim, zabojovat ve zbývajících zápasech. Tak, abychom na jaře ještě mohli hrát o postup,“ přeje si Svědík.
I pro něj je překvapením, jak si počíná nováček z Chrudimi. „To je překvapení pro každého, s tím nikdo nepočítal. Rozdíl je v tom, že Chrudim nemá co ztratit. Na začátku sezony se jí začalo dařit a od té doby jdou hráči do zápasu v klidu. Kdežto my jsme vyhlásili útok na nejvyšší příčky, a když se pak nedaří, sráží to hráče níž a níž,“ podotýká Svědík.
Jeho chrudimský protějšek přitakává. A těší se na derby, které je na programu na konci listopadu. Jako velké finále podzimní části ČFL. „Já jsem Pardubák a Pardubicím postup přeju. Město si druhou ligu zaslouží. Ale teď jsem v Chrudimi a ta nedá nic zadarmo,“ uzavírá Jirousek.