Boleslav poprvé přivítá Jeden svět

Festival nabídne desítku dokumentů z různých zemí světa.

Zatímco v Praze Jeden svět ve čtvrtek 18. března končí, Boleslav jej má teprve před sebou. Festival tam začne v pondělí 22. března projekcemi v Ekocentru Zahrada a Kulturním středisku Svět. Do pátku nabídne deset dokumentů. Organizátoři vybrali zejména snímky, které se dotýkají lidí ve městě. „Například film Auto*mat je pro Mladou Boleslav jako dělaný,“ řekla dramaturgyně festivalu v Boleslavi Michaela Stránská. Film zachycuje boj jedné iniciativy proti nadvládě aut nad chodci v Praze.
Na promítání se mohou těšit i studenti. Čekají je školní projekce. Organizátoři připravili také doprovodný program. Na besedy přijedou třeba Jan Ruml či Jiřina Dienstbierová, písně o jídle zahraje skupina HitFakers. V divadle se ve středu večer představí pantomima Albert se bojí.
„Chtěli jsme uspořádat festival zaměřený na multikulturalismus Boleslavi. Protože jsme zjistili, že na to nemáme síly, oslovili jsme Jeden svět,“ dodala Stránská.
Sdružení Téma dne, které je pořadatelem akce, získalo licenci, přestože organizátoři v Praze již festival nechtěli rozšiřovat. Letos se koná ve třiceti městech Česka.

Festival Jeden svět koná se od pondělí 22. do pátku 26. března
filmy promítají v Ekocentru Zahrada a Kulturním středisku Svět
vstupenky prodávají v infocentru, ve Světu a Domě kultury. Do Ekocentra stojí 50 korun, do Světa 70 korun, doprovodný program je, kromě divadla, zdarma
www.temadne.cz