Bolest ji donutila šermovat levačkou

Na světovém šampionátu v moderním pětiboji juniorek v Székesfehérváru šermovala Barbora Kodedová poprvé levou rukou. Přesto družstvu pomohla ke čtvrtému místu.

Nechybělo mnoho a velká naděje českého moderního pětiboje Barbora Kodedová z Plzně vinou nepříjemného zranění ukončila svoji slibně rozjetou sportovní kariéru. Její příběh zároveň připomíná pověst, jak nouze naučila Dalibora housti.

Kord musel do levé

„Kvůli bolestem pravé ruky jsem nemohla pořádně trénovat. Teprve po čase se zjistilo, že mám natrženou šlachu dvouhlavého svalu. V prosinci jsem podstoupila operaci a začala rehabilitace,“ popisuje Barbora Kodedová nepříjemný úsek konce loňské sezony. Na dohánění tréninkového manka před juniorským mistrovstvím světa v Maďarsku nebyl čas, a tak po dohodě s trenérem Tomášem Jankem a trenérem šermu Janem Miňem přehodila kord z pravé ruky do levé!

„Měla jsem zpočátku obavu, jak to zvládnu. Trénovat jsem začala v únoru a byla plná očekávání, co to se mnou udělá. Na druhé straně jsem se utěšovala, že možná soupeřky budou překvapeny, protože mě znaly jako pravačku,“ přemítala před startem na světovém juniorském šampionátu v Székesfehérváru. Tam měla původně startovat pouze ve štafetách, ale nakonec byla nominována i pro závod jednotlivkyň. Navíc to měl být pro Barboru Kodedovou jediný start a vrchol letošní sezony zároveň.

Splněný cíl

„Do Maďarska jsem odjížděla s cílem pokusit se probojovat do finále mezi šestatřicet nejlepších. To znamenalo v semifinále nechat za sebou jedenáct soupeřek,“ nastínila nyní už členka pražské Dukly plány před závodem. První disciplínou semifinále, ve kterém se ještě nejel parkur, byl šerm, který Barbora Kodedová očekávala s napětím. „Vůbec jsem netušila, jak mi to půjde. Nakonec jsem získala 740 bodů, což představovalo dvanáct výher a šestnáct porážek. Držela jsem se kolem dvacátého místa a byla jsem spokojená,“ popsala první disciplínu. Z plavání na dvě stě metrů volný způsob měla moderní pětibojařka z Plzně sice obavy, ale čas na hranici osobního rekordu jí stále dával před posledními dvěma disciplínami naději na postup do finále. Před kombinovaným během se střelbou startovala ze třiadvacáté pozice. Pokud chtěla proniknout do finále, musela přeskočit pět soupeřek. „Už po druhé střelbě jsem se dostala na postupové místo a věřila jsem si, že mě účast ve finále nemine. Kontrolovala jsem situaci a ještě jsem ušetřila trošku sil,“ spokojeně zhodnotila své první vystoupení v Székesfehérváru a mohla se těšit na finálovou účast.

Chyba na koni rozhodla

Finále rozjela Barbora Kodedová podobně jako předchozí start. V šermu bilance šestnáct výher a jednadvacet porážek, plavání opět okolo dvou minut a sedmadvaceti vteřin. Pak ale přišla chyba na koni a velká bodová ztráta. „Koně jsem měla dobrého, před jednou překážkou jsem ho ale málo pobídla a on se před ní zastavil. Byla to moje chyba, která mě nakonec stála umístění v první desítce,“ litovala. Před kombinovaným během se střelbou vybíhala na trať ze sedmadvacátého místa. Po výborném výkonu nakonec celkově obsadila solidní šestnáctou pozici. Spolu s Natálií Dianovou a Lenkou Bilkovou v součtu bodů obsadily v soutěži družstev nepopulární čtvrtou pozici. „Všechny jsme pokazily parkur, to nás stálo místo na stupních vítězů. Přesto jsem po předchozích strastech s výkonem spokojená,“ hodnotila start Barbora Kodedová.

Ach ten parkur

V posledním závodě šampionátu v Maďarsku, ve štafetách, se družstvu ve stejném složení opět nevydařila třetí disciplína, jízda na koni. „Na předchozích šampionátech jsme stály na stupních vítězů, bohužel to nevyšlo. Myslely jsme daleko výš než na jedenácté místo. Na koních nám to všem nevyšlo,“ uzavírá Barbora Kodedová zklamaně maďarskou bilanci. Start v Székesfehérváru měl být poslední akcí Barbory Kodedové v letošní sezoně. Solidní výkony v Maďarsku jí však přinesly nominaci na mistrovství světa seniorů do Číny. „Odlétáme 29. srpna, měla bych startovat ve štafetách s Natalií Dianovou a Lucií Grolichovou, možná i ve štafetě mix,“ ještě uvidíme. A v jaké ruce bude na šampionátu v Asii držet kord? „No přece v levé, žádné změny nebudou,“ směje se.