Bouwfonds chce v ČR postavit dalších tisíc bytů

Nizozemská developerská společnost Bouwfonds připravuje v České republice výstavbu přibližně tisíce bytů a rodinných domů. Investice do plánovaných projektů překročí miliardu korun. Stavby mají vyrůst například v Ostravě, Hradci Králové nebo Pardubicích.

Informoval o tom ředitel tuzemské pobočky Petr Kouřil. Datum zahájení výstavby bude podle jeho slov záviset na vývoji trhu. Bouwfonds působí v ČR od roku 1995. Od té doby postavil zvláště v tuzemských regionech kolem jednoho tisíce bytů a rodinných domů, do kterých investoval dvě miliardy korun. Největší projekt firmy se nachází v Jihlavě, kde firma dosud postavila 680 bytových jednotek. Byty společnost postavila také například v Brně, Berouně nebo Kutné Hoře, dva aktuální projekty má též v Praze na Barrandově (projekt Biografy Barrandov) a ve Stodůlkách (projekt Cikánka).

#####Rozsáhlý projekt pokračuje podle plánu

Na Barrandově se momentálně staví první z několika bytových domů, které zde vyrostou v příštích letech. Šestipodlažní bytový dům Adina nabídne celkem 19 bytových jednotek a momentálně na své budoucí majitele čeká necelá polovina z nich. Pod projektem Biografy Barrandov je architektonicky podepsáno Studio acht. Bytový dům Adina půdorysně i svým objemem navazuje na stávající zástavbu bytových domů a svou výškou zapadá do okolí. Výstavba byla zahájena v září loňského roku a dokončení stavby je plánováno na květen příštího roku, kdy si byty budou přebírat noví majitelé.

„Nabízíme kvalitní a zajímavý projekt, který v sobě spojuje komfortní bydlení se snadnou a rychlou dostupností centra a s nádhernou přírodou v blízkém okolí. V dosahu je přitom široká občanská vybavenost, od obchodů přes školy až po místní polikliniku,“ zdůraznil Petr Kouřil. Adina nabízí byty v dispozicích 1+kk až 4+kk o výměře 67 až 145 metrů čtverečních. Ke každé bytové jednotce náleží terasa nebo balkon a jedno nebo dvě parkovací stání. Ta budou umístěna v podzemním podlaží, do kterého vede nájezd krytou rampou. V prvním nadzemním podlaží se nacházejí také sklepní kóje, technické a užitné prostory, jako například kočárkárna a sušárna.

#####Projekt Cikánka jde do druhé etapy

Druhý z pražských projektů nizozemského developera – projekt Cikánka, vyrůstající v klidné vilové čtvrti pražských Stodůlek, se úspěšně přehoupl do druhé etapy. V té první bylo postaveno a prodáno osm dvoupodlažních vil, dalších deset bude vybudováno ve druhé etapě. Vily byly navrženy tak, aby svým konceptem zapadaly do charakteru lokality a nabízely bydlení v klidu a soukromí rezidenční čtvrti. Dokončení celého projektu se očekává v průběhu roku 2011. „Nabízíme moderní bydlení s originální architekturou, které si postupně nachází své příznivce,“ pokračuje Petr Kouřil.

Vily jsou realizovány ve čtyřech základních typech, které se liší vnitřní dispozicí domů, způsobem umístění v terénu a velikostí domů. Ta se pohybuje od 132 do 161 metrů čtverečních a nabízí dispozici 4+kk nebo 5+kk. Ve druhé etapě se nabízí vily o velikostech 132 a 144 metrů čtverečních. Domy jsou stavěny na samostatných pozemcích o rozměrech od 368 do 805 metrů čtverečních. Ty na sebe ale navazují a tvoří jeden prostorový celek. V jeho středu je vytvořeno malé náměstíčko se stromy, které přispívá k útulnému bydlení. Architektonické řešení pochází od architektů studia ADR, kteří kladli důraz zejména na čistotu formy.