Branky střílí promovaný inženýr

Jak se dnes daří kladenským třiatřicátníkům? Týdeník Sedmička vybral nejzajímavější osobnosti a přináší jejich příběhy v seriálu Generace 77.

Byl součástí silné hokejové generace v Kladně. V mládežnických výběrech nastupoval například s Petrem Tenkrátem, Petrem Tonem a Markem Židlickým. Hokej se učil pod dohledem otce. Posledních pět sezon se Jiří Kuchler pravidelně prosazuje v extraligové sestavě Vagnerplastu.

Hokejová základka
a pak gymnáziu

„První zápas za chlapy jsem odehrál v sedmnácti letech ve Vsetíně. Trenér tehdy nechal odpočívat starší kluky a vzal s sebou na Moravu mlaďochy. Docela jsem si v tom utkání zahrál. Další příležitost jsem dostal až zhruba za rok,“ vzpomíná hokejista, který se jako jediný z kladenského týmu může pochlubit vysokoškolským titulem.

Předtím absolovoval hokejovou základku a odmaturoval na sítenském gymnáziu. „Na rozdíl od základní školy jsem na gymnáziu chodil do běžné třídy. Žádná sportovka s výjimečnými úlevami to nebyla. Tenkrát tam měli sportovní třídu jen plavci, basketbalisté, judisté a atleti,“ říká Kuchler.

Amerika padla na smlouvě s Kladnem

V týmu dospělých byla tehdy obrovská tlačenice, a tak šel hrát Jiří Kuchler do nižší soutěže. „Trenéři si do chlapů z juniorky vytáhli lepší hráče, než jsem byl já,“ podotýká kladenský útočník.

Po dvou sezonách střídavých startů mezi juniorkou a muži putoval na zkušenou do první ligy. Zhruba v té době dostal na turnaji ve Spojených státech zajímavou nabídku.

„Zástupce univerzity v Maine mi nabídl, abych za ně hrál a zároveň u nich studoval. Pak ale Američané zjistili, že mám s Kladnem podepsanou smlouvu a z nabídky vycouvali,“ říká Kuchler.

Vysokou školu nakonec začal studovat v Česku. Při angažmá v prvoligové Kadani se s kamarádem rozhodli, že zkusí zvládnout přijímací zkoušky. Podali si přihlášku na Vysokou školu finanční a správní v Kladně. Přijali oba, ale kamarád studium vzdal a Jiří Kuchler přestoupil na Českou zemědělskou univerzitu do Prahy.

„Jsem vděčný trenérům, že mě podpořili“

„Měl jsem pocit, že to nikam s tím hokejem nevede a že po kariéře se v životě líp prosadím s vysokoškolským titulem,“ vysvětluje Kuchler.

Nejdřív chtěl studovat jenom bakalářské studium, ale nakonec si v loňském roce dodělal titul inženýra v oboru Hospodářská politika - veřejná správa.

„Promoval jsem v únoru. Jsem vděčný trenérům, že mi vycházeli všemožně vstříc,“ vzpomíná kladenský útočník.

S přáteli se chystá v nejbližší době začít podnikat. Svůj záměr však zatím nechce prozradit. Ve dvaceti si přitom myslel, že se bude živit hokejem.

„Třiatřicet? Od těch dvaceti to hrozně rychle uteklo. Vždyť jsem teprve nedávno začínal a teď už budu pomalu končit. Nemá smysl, abych řešil, jestli jsem měl dát něčemu víc nebo jít jinou cestou,“ přemítá hokejista.

Dosud si prý všechno pěkně užíval. „A doufám, že to samé budu zažívat alespoň dalších třiatřicet let,“ podotýká Kuchler, který uvažuje o termínu svatby i sourozenci pro dceru.

Další vysoká, nebo studium jazyků?

„Když tak přemýšlím, jestli jsou pro mě Kristova leta nějaká přelomová, musím říct, že ano. Na začátku letošního roku se nám totiž narodila malá Ema. To byl v mém životě nejdůležitjší zlom,“ říká Jiří Kuchler.

Možností, co bude dělat poté, až s hokejem skončí, je podle kladenského útočníka víc. Může to být podnikání i nástup do nějakého zaměstnání.

„Zvažoval jsem rovněž další studium na vysoké škole, ale spíše začnu studovat cizí jazyky. V tomhle směru mám velkou rezervu,“ dodává Jiří Kuchler.