Brdské lesy budou lidem přístupnější. Kraj plánuje rezervaci

Vojenský prostor v Brdech lidé z okolí obdivují i zatracují. Změní se, až bude z území chráněná krajinná oblast?

Současné vedení Středočeského kraje rozhodlo, že území v brdských lesích zbaví tajemného vojenského oparu a oblast zpřístupní. Samozřejmě za přísných opatření ze strany ochránců přírody. Omezení volného pohybu bude menší, než když vstup do území formálně zakazovaly cedule s lebkou a s výstrahou nebezpečí smrti. Obzvlášť střežená byla lokalita v okolí bývalé raketové základny nad Dobříší.

Nový park v centru Česka

Jako Chráněná přírodní rezervace bude tento prostor zcela jiný, než byl dosud.
Přírodní park Brdy-Hřebeny by se měl rozkládat mezi Prahou a Jincemi na území o rozloze 184 kilometrů čtverečních.

Brdy chráněnou oblastí

Původně kraj hovořil o rozloze šest tisíc hektarů. To se ale jen úředníci spletli, když citovali nejvíce rozpracovanou část návrhu na vytvoření chráněné zóny.
Příslušná vyhláška by podle hejtmana Davida Ratha měla vstoupit v platnost od konce listopadu letošního roku. Park bude zasahovat do bývalých okresů Praha-západ, Beroun a Příbram. „Po vyhlášení přírodního parku budeme usilovat o to, aby se celá lokalita stala do několika let chráněnou krajinnou oblastí. O tom by ale musela rozhodnout vláda,“ tvrdil Rath v době, kdy s plánovanou výstavbou amerického radaru na vrcholcích Brd nemohl nic dělat.

Brdy jsou nejrozsáhlejším pohořím v centrálním Česku. Jejich střední část je od dvacátých let minulého století vojenským prostorem. Před druhou světovou válkou tam armáda testovala pěchotní sruby, které pak stavěla na hranicích s Německem a Rakouskem. Po roce 1945 a zejména od padesátých let prostor padl do rukou vojsk Varšavské smlouvy a byl pod sovětskou kontrolou. Dnes střední Brdy využívá Armáda České republiky. Přítomnost vojsk ale paradoxně ochránila přírodu před neblahými vlivy turistického ruchu. „Příroda je tam čistá a divoká právě proto, že je to vojenské území a lidé tam jen tak nemohou. Pokud by měla armáda z brdských lesů odejít, určitě by bylo dobré vyhlásit v Brdech chráněnou krajinnou oblast,“ říká Milada Benešová z Berouna.

Vědci chtějí chránit les

Hejtman Rath ještě před zrušením plánované radarové základny poukázal na to, že podle odborných materiálů, které si nechal vypracovat, je v Brdech mnoho cenných přírodních lokalit.
Mnozí geologové a přírodovědci jeho nadšení nesdílejí. Podle nich je území porostlé převážně smrkem zajímavé jenom tím, že jde o tak mimořádně rozlehlý kus lesa, který není obydlený. A tomu by se právě vyhlášení chráněné zóny a s tím spojená vysoká frekvence turistického ruchu stala osudnou.

Jak bude park vypadat?

Podle krajských radních by měl park kopírovat pohoří Hřebeny, které se táhne od okraje Prahy až k Dobříši. Toto území ale patří potomkům šlechticů z rodu Colloredo - Mansfeld. Ti o chystané chráněné oblasti ve svém lese nic nevědí.
„Majitel to považuje za naprostý nesmysl. Pokud bude někde v Brdech přírodní park, pak to prý určitě nebude v jejich rajónu,“ míní hajný brdského polesí Vladimír Cihlář z Halounů, který v Brdech hospodaří už více než dvacet let.

Podbrdští mnoho nevědí

Vyhlášení chráněného území krajští radní odhlasovali, aniž by o svých plánech dostatečně informovali představitele dotčených obcí.
„O hlasování rady nás nikdo neinformoval. Pouze před časem nás navštívil nějaký úředník z kraje, ukazoval nám jakési mapy a o celé akci mluvil jako o návrhu,“ tvrdí starosta Hostomic Vít Šťáhlavský.
Přísnější režim než v chráněné krajinné oblasti panoval dlouhá léta hlavně ve Vojenském újezdu Jince, který s diskutovaným parkem Brdy-Hřebeny přímo sousedí. Dnes je všechno jinak. „I kdyby tam byla přírodní rezervace, ty lidi na čtyřkolkách a v džípech nic neodradí. Neexistuje síla, která by party vandalů pokutovala. Možná by zafungovalo, kdyby je trefila nějaká zbloudilá střela z raketometu,“ vyjádřil svůj postoj k problematice Roman Veselý z Čeňkova.
Krajští radní totiž nalinkovali hranice svého chráněného území až k Jincům, kde má česká armáda aktivní dělostřeleckou posádku. Park bude končit prakticky na začátku zóny dělostřeleckých dopadových ploch, kde je ilegální pohyb odvážných houbařů a trampů tancem na tenkém ledě. V kráterech se totiž čas od času najde nevybuchlá munice.