Břevnov navštíví železolam i opičí žena

Originální projekt Divadla bratří Formanů s názvem Obludárium se vrací do Prahy.

Obludy, obludky a další lidské rarity představuje v originální podobě představení Obludárium, se kterým Divadlo bratří Formanů kočuje po Evropě. V Praze rozestaví svůj stan od 21. října do 4. listopadu u Břevnovského kláštera.

Obludárium zavede diváky do cirkusového a kabaretního prostředí a seznámí je se zajímavými lidmi, kteří se v nich pohybují. Nechybí železolam, mořská panna, krasojezdkyně, byť na dřevěném koni, či fousatá žena. „Vystupuje tam asi patnáct bytostí,“ říká režisér hry Petr Forman. Jejich příběhy vypráví prostřednictvím herců, masek i loutek v šapitó speciálně navrženém pro toto představení.

Stan umožňuje souboru hrát prakticky kdekoli. „Abychom mohli hrát třeba i na poli. Na začátku vybereme z publika několik šlapačů, kteří před představením pomohou pomocí dynama vyrobit elektřinu pro celé představení,“ podotýká Forman.

Zatímco komorní prostředí divadla zůstává neměnné, samotné představení se od francouzské premiéry v roce 2007 trochu pozměnilo. „Postupně jsme ho podle reakcí publika dodělávali a upravovali. Některé části jsme zkrátili, jiné prodloužili,“ říká Petr Forman. V současné podobě je už podle něj představení hotové.

Čeští diváci zatím neměli mnoho příležitostí Obludárium, které bratři Formanové častěji uvádějí v zahraničí, zhlédnout. Pokud se ale v Břevnově setkají se zájmem, zřejmě se soubor, který lidé znají třeba z projektů Bouda či z divadelní lodi Tajemství, opět usadí v Praze. „Odehráli bychom v prosinci několik představení,“ říká Forman.