Březen je měsíc čtenářů

V táborské knihovně spouští nový on–line katalog, v Plané chystají hororové čtení. V březnu chtějí nalákat nové čtenáře.

„Čteme a je nás stále hodně! Zveme i ty, kteří v knihovně zatím nebyli.“ Tak zní motto akce s názvem Březen, měsíc čtenářů. Letos vyhlásil Svaz knihovníků a informačních pracovníků její nultý ročník. Táborská knihovna podle posledních údajů registruje sedm tisíc čtenářů a jejich počet stále roste. Podpořit to mají také březnové změny.

Jednou z největších je zavedení nového webového katalogu. „Zájemci si díky němu budou moci nejen vybírat knihy, ale také  je hodnotit, známkovat a diskutovat o nich,“ říká ředitelka knihovny v Táboře Alena Otrubová. Vyhledavač funguje podobně jako Google, už nebude nutné vyplňovat do kolonek autora nebo název díla.

Poprvé si lidé mohou katalog na webu knihovny vyzkoušet druhý týden v březnu. Další novinkou je WiFi připojení v knihovně zdarma. A to i  pro neregistrované.

Táborští knihovníci se navíc spojili s místní vinotékou U Černého kocoura a zeleného stromu na Tržním náměstí a pořádají literární večery. Na čtvrtek 4. března tam chystají povídání s literární kritičkou a divadelní dramaturgyní Martou Ljubkovou. Námětem bude současná česká próza. Pro děti v Táboře připravují také Týden čtení. Každý si může přinést svou oblíbenou knihu a předčítat ji.
Na menší děti se chce podle vedoucí Václavy Vyhnalové zaměřit knihovna v Plané. „A to nejen v březnu,“ upřesňuje.

Hororové čtení má pobavit hlavně místní sedmáky, v knihovně budou i nocovat. O Boženě Němcové nebo Karolíně Světlé přijde 11. března povídat spisovatelka Ivona Březinová. V Plané se uskuteční navíc ještě  výstava Tak jde čas věnovaná Orloji.
„Je zvykem, že březen má v knihovně nějaké téma. Snažíme se pomoci nové tradici,“ říká ředitelka Otrubová. Cílem je přitáhnout čtenáře i upozornit lidi na to, že četba je dobrá zábava. Březnový program si na Táborsku připravilo čtrnáct knihoven.

Program 4.3. od 19.15 Knížky ve vinotéce - Marta Ljubková
11.3. od 14.00 Moje nejmilejší knížka 12.3. od 9.00 beseda s Ivonou Březinovou
17.3. od 14.00 Kdo si hraje, nezlobí - společenské hry