Britka Astonová je prvním člověkem, který překonal Antarktidu jen vlastními silami

Britka Felicity Astonová je první ženou, která na lyžích překonala Antarktidu. Trasu přes ledový kontinent absolvovala navíc jen pomocí vlastních sil, což před ní ještě žádný člověk nedokázal.

Astonová podle zprávy agentury AP překonala Antarktidu za 59 dní. Táhla dvoje saně s nákladem na trase delší než 1744 kilometry, takže musela denně urazit v průměru 30 kilometrů. Na cestu se vydala koncem listopadu z ledovce Leverett a ukončila ji v Hercules Inlet na ledovém šelfu Ronne.

Polárnice na síti Twitter sdělila, že stále ještě pobývá ve svém stanu a ve špatném počasí čeká na přílet malého letounu. Ten ji má vyzvednout a přepravit do základního tábora, kde na rekordmanku čeká její podpůrný tým.

Antarktida je nejchladnějším kontinentem, podnebí je tu nejen extrémně studené, ale i suché, v centrálních oblastech nespadne víc než 50 mm srážek ročně. V centrálních částech Antarktidy je téměř nepřetržitě bezoblačná obloha a srážky, které zde spadnou, tvoří sníh přivátý větrem. Na centrální plošině Východní Antarktidy byla ve stanici Vostok dne 21. července 1983 naměřena absolutně nejnižší teplota na zeměkouli –89,2°C. Teploty ve vnitrozemí se v zimě (červenec) pohybují průměrně od –40 °C do –70 °C, extrémně klesají i k –90 °C, v létě (leden) kolísají mezi –10 °C a –40 °C. Východní Antarktida je obecně chladnější.