Britové se bojí, že se Big Ben naklání a sjíždí k Temži

Londýn - Big Ben

Londýn - Big Ben

Britští poslanci se dnes zabývají londýnskou věží se slavným zvonem Big Benem. Věž se totiž naklání a ve zdech se objevují praskliny. Podle tisku budova dokonce klouže do Temže. Náklon je vidět pouhým okem při pohledu od náměstí před parlamentem směrem k Temži. Odborníků však tvrdí, že náklon Big Benu neměl být problémem dalších 10 tisíc let a také je prý možné, že je stavba nakloněná už od počátku, tedy 153 let. Náklon Big Benu je 0,26 stupně, zatímco věž v Pise má odklon čtyři stupně.

Jednou z možností, jak řešit problém s Big Benem, je Podle listu The Daily Telegraph její prodej. Komise pro správu parlamentních budov, která dnes zasedá, zváží i radikální návrhy, například prodej slavné budovy ruským či čínským developerům za 500 milionů liber. Mluvčí komise ale řekl, že se její členové schází jen proto, aby ustavili výbor, který se bude zabývat dlouhodobými plány na renovaci historických budov.

Nynější parlament byl vybudován na břehu Temže v roce 1834 podle návrhů Charlese Barryho a Augusta Welbyho Pugina poté, co tehdejší středověké budovy padly za oběť požáru. Věž, která byla postavena v roce 1859, se na vrcholu odklání o 46 centimetrů směrem na severozápad. Upozornila na to odborná zpráva z loňského října. Odborníci, kteří ji vypracovali, uváděli jako možné problémy čilý provoz dvou linek metra pod Westminsterským palácem a několikapatrové podzemní garáže.

Když byla rozšířena koncem 90. let linka podzemní dráhy Jubilee, bylo podloží věže zpevněno betonem. Podle stavebního odborníka Johna Burlanda práce na lince Jubilee nezpůsobila žádný dramatický pohyb. Také on zdůrazňuje, že věž je viditelně nakloněna již léta. Burland rovněž odmítl , že by budova klouzala do Temže a její zdi kvůli tomu praskaly. „Neexituje stará budova, která by neměly praskliny. Jsou tam již léta a nebyly rozhodně způsobeny výstavbou metra nebo parkoviště,“ řekl Burland rozhlasu BBC.