Britskému podsvětí vládne Tom Hardy

Legendy zločinu

Legendy zločinu Zdroj: freeman ent.

Do kin vstupuje temná kriminálka o dvojčatech Krayových, kteří v šedesátých letech vládli Londýnu. V hlavní dvojroli exceluje britský talent Tom Hardy.

Konečně jde do kin film pro dospělé publikum. Novinka amerického scenáristy a režiséra Helgelanda na rozdíl od většiny snímků nebere ohledy na dnešního typického diváka (teenager) a na plátna vrací zločin v jeho bolestivé a dost pochmurné podobě. Vypráví příběh Rona a Reggieho Krayů, zločineckých dvojčat, jejichž zločinecký syndikát v šedesátých letech ovládal Londýn. Přitom oba bratři byli zcela odlišní a ve vypjatých chvílích se stejně silně milovali jako nenáviděli.

Helgeland snímek pojal jako kroniku vzestupu a pádu obou bratří, která se v žánru gangsterského filmu objevuje často. Ale téměř vždy jde o značně stylizovanou podívanou jako u Martina Scorsese nebo v mafiánských opusech Francise Forda Coppoly či Sergia Leoneho. Legendy zločinu jsou ale spíše syrové jako současné kriminálky skandinávské provenience. Každý zásah kulkou nebo kladivem (a dalšími nástroji) diváka bolí, je doprovázen značným množstvím krve, navíc záběr na trpící oběť či mrtvolu je vždy o kratičký moment delší, než by bylo nezbytně nutné. Sledování Legend zločinu tak není nijak příjemné.

Helgelandovu novinku lze ale díky tomu vnímat jako komentář o současné kinematografii, která se divákovi snaží podsouvat zločin nejtemnějšího charakteru a servíruje jej v krásném a příjemném obalu.

Hlavní atrakcí nicméně není ani Helgelandův skvělý scénář, ani jeho velmi dobrá režie. Tom Hardy jako příjemný Reggie i agresivní mešuge Ron je fantastický. Arzenál Hardyho herectví je znovu širší, což zvláště v jeho případě je již skoro nemožné. Byl to právě jeho výkon, který v roce 2008 vytáhl solidní film Bronson mezi filmy mimořádné, tentokrát tutéž službu činí pro Legendy zločinu.

Legendy zločinu
(krimi, Velká Británie, 133 minut)
Režie: Brian Helgeland
Hrají: Tom Hardy, Taron Egerton, Emily Browningová, Christopher Eccleston, David Thewis
Hodnocení: 80 %